Кламер БГ - Новини: Правосъдният министър Янаки Стоилов започва проверки по всички направления

Правосъдният министър Янаки Стоилов започва проверки по всички направления

България

|
Вт, 18 Май 2021г. 14:39ч.
Правосъдният министър Янаки Стоилов започва проверки по всички направления

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов обяви началото на мащабни проверки по всички направления в Министерството на правосъдието. Ще бъдат ревизирани Агенцията по вписванията, Търговския регистър, дирекцията за българското гражданство и регистъра на особените залози.

По същото време ще се правят проверки и на обявените от министерството обществените поръчки за последните няколко години. Сроковете са сгъстени, а министърът очаква резултатите от тоталната ревизия до края на месеца.

Според новия министър критично важните дейности са предоставянето на българското гражданство, затворите и Агенцията по вписванията. Ще бъде направен и преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията и съдебната реформа, но за него отговарят и много други институции.

Стоилов коментира конкретно твърденията на агробизнесмена Светослав Илчовски, който обяснява, че е станал свидетел на видео за издевателство над Миню Стайков в следствения арест. В края на миналата седмица Илчовски говори пред спецпрокуратурата, но след това отказа да говори пред медиите

Правосъдният министър обясни, че в МП не са постъпвали сигнали за издевателства в арестите, но е нареден проверка за последните четири години.

"Ако информацията беше по-конкретна, щяхме да се фокусираме върху конкретен случай", каза Стоилов.

Той напомни, че Министерството на правосъдието няма няма разследващи функции и само прокуратурата може да установи конкретни заподозрени.

В екипа на Янаки Стоилов влиза предишната служебна правосъдна министърка Мария Павлова, която е следовател в националното следствие. Другият му заместник е Иван Демерджиев, адвокат и ръководител на Адвокатската колегия в Пловдив. Началник на кабинета на министъра ще е Мариян Карагьозов. Той е юрист, който е завършил докторантура по балканистика в БАН, доскорошен кореспондент на БНР в Истанбул.

В екипа на Стоилов влиза и журналистката Мария Папазова, която е работила близо 10 години като парламентарен репортер, за последно в "Дарик" - до миналата година.

mediapool.bg