Кламер БГ - Новини: Премиерът обеща да махне зеления сертификат при две условия

Премиерът обеща да махне зеления сертификат при две условия

Коронавирус

|
Пет, 21 Ян 2022г. 19:33ч.
Премиерът обеща да махне зеления сертификат при две условия

Премиерът обеща да махне зеления сертификат при две условия

Ще премахнем зеления сертификат за вътрешна употреба при постигането на два критерия: ваксинация от 60% с две дози и ако заетостта на всички интензивни легла в страната падне до и под 5%. При покачване на двете стойности, зеленият сертификат отново ще бъде върнат. Това съобщи премиерът Кирил Петков в петък на брифинг за изпълнението на мерките за преодоляване на новата Covid вълна и актуалното състояние на здравната система заедно със здравният министър Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Искам да дам ясен знак на всички, които искат в България да не се използват зелени сертификати - трябва да стигнем поне до 60%, за да сме сигурни, че интензивните легла няма да се запълват. Има директна връзка между двете”, коментира Петков, като изказването му очевидно адресира натиска от страна на "Възраждане" за премахване на зеления сертификат.

"Това обаче са към момента предложения, които тепърва предстои да обсъдим в следващите дни”, допълни Петков.

Добрата новина е, че засега вариантът "Омикрон" не води до много високи нива на заетост на интензивните легла, съобщи още премиерът. Той даде пример, че при управление на епидемията по старите критерии страната вече трябваше да бъде затворена и затова показателят за натовареност на интензивните легла се е оказал по-правилен.

Премиерът съобщи, че регион 1, който включва София -град, София - област и Благоевград се очаква след 5 дни да влезе в етап 3 на пандемичния план, както и Регион 5, който включва област Ямбол, което налага затягане на противоепидемичните мерки.

По-рано софийският оперативен щаб вече обяви какви ще са новите мерки: преминаване на онлайн обучение на част от големите ученици, както и работа с вечерен час и намален капацитет за заведенията.

Петков информира, че първоначално определените 6 клъстера в страната, в които се следи нивото на заетост на интензивните легла, стават 5. По думите му това дава много добър шанс в области в България, в които има малко интензивни легла, да прехвърлят тежките случаи към съседните области. Така се намалява рискът от затваряне на области, каза премиерът.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев прогнозира, че в рамките на две-три седмици тази вълна на Covid-19 ще обхване цялата страна и ще започне постепенно нормализиране. Според него нормализиране на ситуацията може да се очаква

до края на февруари, че ще влезем във фазата на нормализиране.

Мерките ще се взимат на областно ниво от областния

кризисен щаб. Мерките на областно ниво се съгласуват с главния държавен здравен инспектор. Отделните области се различават по заетост на легла, скорост на запълване, трансфер на болни от един в друг град или област, обясни министър Сербезова.

mediapool.bg