Кламер БГ - Новини: Полският Конституционен съд постанови, че омбудсманът трябва да напусне поста си

Полският Конституционен съд постанови, че омбудсманът трябва да напусне поста си

Европа

|
Четв, 15 Апр 2021г. 14:46ч.
Полският Конституционен съд постанови, че омбудсманът трябва да напусне поста си

Полският омбудсман Адам Боднар ще трябва в тримесечен срок да напусне поста си, след като Конституционният съд постанови, че законовото положение, позволило му да остане на поста си и след изтичането на мандата, е противоконституционно, предаде ДПА.

Защитникът на правата на гражданите е смятан от мнозина за последната държавна институция, която не е под контрола на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС). А според нейни критици тя активно влияе на решенията на съда.

Боднар беше подложен на яростни критики от управляващата партия, най-вече заради защитата на правата на общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ). ПиС го обвини, че е политизирал поста.

Петгодишният мандат на Боднар изтече през септември 2020 г. Той обаче продължи да изпълнява задълженията си, тъй като парламентът и до днес не е избрал негов наследник.

Контролираната от ПиС долна камара на парламента на два пъти отхвърли кандидатурата на Зузанна Руджинска-Блушч, която е близка до Боднар. От друга страна, подкрепяният от управляващата партия кандидат Пьотър Вавжик, депутат от ПиС и заместник-външен министър, беше отхвърлен от контролирания от опозицията Сенат.

Кандидатът за омбудсман трябва да бъде одобрен и от двете камари. Опозицията се опасява обаче, че без Боднар на този пост ПиС ще се опита да издигне временен кандидат и да заобиколи това изискване.

Същевременно при четвъртия парламентарен опит за избор на омбудсман ПиС подкрепя Бартломей Врублевски, един от депутатите на партията, успешно сезирали Конституционния съд с искане да ограничи законовите основания за абортите в Полша.

mediapool.bg