Кламер БГ - Новини: Показан бе новият британски кралски монограм

Показан бе новият британски кралски монограм

Общество

|
Вт, 27 Септ 2022г. 16:13ч.
Показан бе новият британски кралски монограм

Показан бе новият британски кралски монограм

Монограмът на новия британски крал Чарлз ІІІ, който ще бъде използван от правителствените служби и ще краси държавните документи и пощенските кутии, бе показан от Бъкингамския дворец във вторник.

Знакът е бил лично избран от краля и в последствие изработен. Той комбинира инициалите на Чарлз "C" и "R" от латинската дума за крал - rex, заедно с римската цифра III, обозначаваща третия крал Чралз.

Печатът, който е визуалната идентичност на новия монарх, ще замени знака E II R на кралица Елизабет ІІ.

Предстои и пускането на банкноти и сеченето на монети с лика на крал Чарлз ІІІ. Централната банка на Англия каза, че новите парични знаци се очаква да влязат в обращение в средата на 2024 г., а как ще изглеждат те ще бъде показано до края на тази година.

От Кралския монетен двор обясниха, че има традиция профилът на новия монарх върху монетите да е обратният на този на предшественика му. Съществуващите банкноти и монети с лика на Елизабет ІІ ще останат валидно средство за разплащане заедно с новите парични знаци. В момента в обращение са около 27 млрд. монети с образа на Елизабет ІІ.

Монограмът на Чарлз ІІІ върху пощенските кутии ще се появи само при слагането на нови или подмяната на съществуващите. В момента в страната все още има пощенски кутии със знаците на кралица Виктория и кралете Едуард VII, Джордж V и Джордж VІ, както и 170 пощенски кутии от краткото владичество на Едуард VІІІ, който абдикира през 1936 г. Около 60 процента от кутиите са от времето на Елизабет ІІ, а тези които са били подготвени за монтиране преди смъртта й, ще остават с нейния знак.

Монограмът на Чарлз ІІІ ще бъде сложен и върху церемониалните британски униформи.

mediapool.bg