Кламер БГ - Новини: Пентагонът: Сега Русия е струпала повече войски до Украйна, отколкото през 2014 г.

Пентагонът: Сега Русия е струпала повече войски до Украйна, отколкото през 2014 г.

Свят

|
Вт, 20 Апр 2021г. 09:02ч.
Пентагонът: Сега Русия е струпала повече войски до Украйна, отколкото през 2014 г.

Руското военно разгръщане по границата с Украйна е по-масивно, отколкото през 2014 г., когато Русия завладя Крим, каза говорител на Пентагона, цитиран от Франс прес.

Джон Кърби не съобщи колко точно са руските военни, разположени по границата, но окачестви ситуацията като много тревожна.

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи вчера за 150 000 руски военни по границата, но след това неговата служба коригира тази бройка на 100 000, без да даде обяснения каква е причината за промяната.

"Това е най-масивното разгръщане след 2014 г., когато бе нарушен суверенитетът и териториалната цялост на Украйна", каза Кърби на пресконференция.

"Руснаците казват, че става дума за учения. Според нас не става много ясно, че това е целта", каза Кърби и призова Русия да разясни намеренията си.

Украински войник бе убит, а друг бе ранен в неделя при сблъсъци със сепаратистите в Източна Украйна. Киев се страхува, че Кремъл, отдавна смятан за военен и политически наставник на проруските сепаратисти в Донбас, търси претекст да атакува.

Москва уверява, че не заплашва никого и заклеймява украинските провокации.

Войната в Донбас отне живота на над 13 000 души, а близо милион и половина бяха разселени от избухването на конфликта преди 7 години.

mediapool.bg