Кламер БГ - Новини: На борда на приземения в Беларус самолет на RyanAir имало агенти на КГБ

На борда на приземения в Беларус самолет на RyanAir имало агенти на КГБ

Свят

|
Пон, 24 Май 2021г. 19:26ч.
На борда на приземения в Беларус самолет на RyanAir имало агенти на КГБ

На борда на приземения в Беларус самолет на RyanAir имало агенти на КГБ

Агенти от КГБ са пътували на борда на принудително приземения в Минск самолет на RyanAir. Това обяви директорът на компанията Майкъл О‘Лиъри. Машината бе принудена да кацне на летището в Минск, а пътуващият на журналист Роман Протасевич бе арестуван. 26-годишният мъж работи за новинарския портал "Нехта", който отразява антиправителствените протести и критикува президента Александър Лукашенко. Протасевич бе задържан заедно с приятелката си и му бяха повдигнати обвинения.

"Изглежда намеренията на властите са били да свалят журналист и неговия спътник и ние смятаме, че агенти на КГБ също са слезли от самолета", заяви О‘Лиъри. Той обвини Беларус в "държавно пиратство".

Външният министър на Ирладния Саймън Ковни потвърди тази версията. Според него агентите са били свързани с „беларуския режим“.

"След кацането на самолета и при обратното излитане пет или шест души не са се качили. Но само двама от тях са били арестувани и може да се предположи, че част от останалите са били от службите за сигурност", заяви той.

Отвличане и заложници

Остра международна реакция предизвика решението на беларуските власти да приземят самолета.

Режимът в Минск изпозлва разузнавателни агенции и изтребители и отвлича цял самолет с граждански полет, за да вземе за заложник активист, блогър и стипендиант на международна програма по журналистика, заяви опозоционният лидер Светлана Тихоновска.

Самолетът, изпълняващ полет от Атина до Вилнюс бе приземен принудително, след като белоруските власти вдигнаха изтребител МиГ-29. Оправданието бе сигнал за бомба каквато не бе открита. Според зам.-командира на беларуските ВВС ген. Андрей Гурцевич задачата е била да "асистира за безопасното приземяване на гражданския самолет".

Роман Протасевич по време на протест през 2017 г.

Международно разследване

Инцидентът влезе в дневния ред на Европейския парламент. Върховният представител по външната политика Жозеп Борел призова за международно разследване на инцидента. Малко по-късно той заяви, че ЕС държи отговорни беларуските власти за сигурността на пътниците.

Граждани на Беларус, живеещи в Украйна, организираха протест пред външното министерство с искане Протасевич да бъде освободен.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова самолетът да бъде незабавно освободен.

"Този шокиращ акт на режима в Беларус застраши живота на повече от 120 пътници, включително американски граждани", изтъкна Блинкън, заяви той.

С изявление излязоха и от комисията по външна политика на щатския сенат.

От българското външно министерство обявиха, че на борда е имало български гражданин. Позицията на България е, че това е абсолютно неприемливо нарушение на международното право.

"Ние ще се запознаем с всички детайли по дадения инцидент. Разбира се недопустимо е да бъде отклоняван редовен полет на един самолет под фалшив предлог. При това, доколкото разбирам от медиите, за да бъде арестуван гражданин, в случая – да бъде арестуван журналист. Мисля, че няма такъв прецедент досега", заяви пред БНР българският евродепутат Елена Йончева.

mediapool.bg