Кламер БГ - Новини: Омбудсманът изпрати до парламента план за по-справедливи пенсии

Омбудсманът изпрати до парламента план за по-справедливи пенсии

България

|
Съб, 15 Ян 2022г. 11:45ч.
Омбудсманът изпрати до парламента план за по-справедливи пенсии

Омбудсманът изпрати до парламента план за по-справедливи пенсии

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати в Народното събрание план от шест стъпки за постигане на по-справедливи пенсии.

Общественият защитник обяснява, че към нея са се обърнали много пенсионеризаради ниския размер на пенсиите и проблемите при тяхното осъвременяване. От началото на 2022 годинна сигналите са стотици.

Основното притеснение на хората е сумата, която са получили след служебното преизчисляване на пенсиите от 25 декември 2021 г.За много от хората сумата е по-ниска, в сравнение с изплатената им през последните месеци наминалата година.

Омбусманът настоява за разделяне на самата пенсия от антикризисната добавка.

“Част от неяснотата за размера на пенсиите, получени след преизчисляването, се дължи на факта, че размерът на добавката беше променян няколко пъти и самата добавка се изплаща заедно с техните пенсии", казва Ковачева.

Тя посочва, че ако добавките бъдат ясно обособени като социални помощи, това ще подчертае техния характер на временна мярка за подпомагане на пенсионерите по време на извънредното положение.

Другият проблем е, че ковид добавките са секвестируеми. При много пенсионери те биват удържани заради дългове и не стигнат до възрастните хора, които имат наложени запори. Омбудсманът настоява за законодателни промени, които да гарантират несеквестируемост на ковид добавките.

"Важен проблем, който пенсионерите поставят в своите жалби до омбудсмана в контекста на току-що направеното преизчисляване на пенсиите, е и липсата на каквато и да е информация в разпорежданията им за 2017 г., 2018 г. и 2019 г. Това оставя впечатление за пропусната индексация на преизчислените пенсии", пише още Диана Ковачева.

Омбудсманът посочва, че остава и проблемът с временния характер на COVID добавките за пенсионери.

"Смятам че е справедливо да бъде обсъдена възможността след преизчисляването с новия коефициент за тежест, всички пенсии да се индексират с процентите 3,8 за 2018 г. и 5,7 за 2019 г. и да се унифицират двата съществуващи режима", отбелязва Диана Ковачева.

Тя допълва, че най-пострадали от инфлацията и ковид кризата са хората със социални и инвалидни пенсии. Ковачева настоява да се гарантира, че един пенсионер няма да остане с доход под линията на бедност, която е 413 лева.

Има и проблем в чл. 102, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, който е в сила от 1 януари т.г. След изменението на текста, при служебното преизчисляване на пенсиите на придобилите осигурителен стаж и осигурителен доход през предходната календарна година, преизчисляването се прави от първо число на април. По този начин се губят суми за четири месеца от увеличената пенсия

"Друг важен въпрос, който поставят пенсионерите в своите жалби е свързан с лицата, на които предстои пенсиониране през 2022 г. Става въпрос за законодателни промени, които предвиждат отпадане, след края на 2021 година, на възможността за изчисляване на размера на пенсията с индивидуален коефициент. Тя подчертава, че с тази промяна на хората се ограничава правото на избор на механизъм за изчисляване на пенсията им, който да доведе до възможността да изберат по-благоприятния за тях размер.

Ковачева обръща внимание, че за пенсионерите, които са се пенсионирали най-отдавна, е крайно несправедливо да се прилага средномесечният осигурителен доход към годината, в която са се пенсионирали. Така, независимо от промените, пенсиите им остават ниски.

"Давам си сметка, че решението на този въпрос изисква сериозен финансов ресурс, но същевременно, бих искала да Ви информирам, че само за изминалата година над 20 000 пенсионери се обърнаха към мен с подписки за настояване на тази промяна", казва омбудсманът.

mediapool.bg