Кламер БГ - Новини: Социалисти от Варна напускат БСП

Социалисти от Варна напускат БСП

България

|
Четв, 04 Март 2021г. 14:52ч.
Социалисти от Варна напускат БСП

Социалисти от Варна и областта напускат БСП. Според писмо, цитирано от БНР, става дума за 100 души, които имат общи мотиви за решението си. Има напуснали и цели организации, както и кметове и общински съветници, които ще останат на постовете си като независими.От БСП-Варна твърдят, че заявления са подали не 100, а 7 души.

Отцепниците критикуват ръководството на партията за неспазване устава, неправилна управленска, кадрова и изборна политика, наложен авторитаризъм, липса на диалогичност, демократичност и прозрачност, крайност в действията спрямо партийни членове, преследване на неудобните с всякакви средства, предприемане на мерки за партийно въздействие, включително и изключвания от БСП.

Подалите заявление за напускане са дали и конкретни примери: "Противоуставното провеждане на избора на Областен съвет на БСП през октомври 2020г, без кворум и без проведени задължително предхождащи го конференции за излъчване на делегати, респ. членове, разглеждане на подадена жалба срещу което няма вече близо 5 месеца; в регистрираната листа на кандидати за народни представители липсват доказали се лица с обществена подкрепа и доказан професионализъм, въпреки големия им брой номинации; демонстрираната пасивност и липса на подкрепа от страна на партията спрямо настоящия народен представител от БСП д-р Десислав Тасков, който близо месец беше доброволец и се бореше за живота на тежко болните пациенти от Ковид при липса на медициински персонал и при засилени графици на дежурства в най-пострадалия район на България".

Заявления за прекратяване на членството са подали и редови социалисти от общините и от градските райони на Варна, цели основни партийни организации напускат в район "Младост" и "Одесос", а организацията в с. Синдел е преустановила членството си още през януари. Кметът на Синдел също напуска, както и този на с.Близнаци. Сред отцепниците е и Мария Тодорова, която е втори мандат общински съветник на Варна.

По-късно от "Позитано" 20 разпространиха позиция на БСП-Варна. "В националните медии се тиражират напълно неверни и непроверени информации, че 100 члена на БСП са напуснали партията във Варна на 1-ви март. Официално получените заявления са само и единствено 7 на брой. А един от "набедените" за напуснали изпрати до нас декларация, че не напуска и не знае защо името му се използва по подобен некоректен начин. Хубаво е преди да се публикуват подобни материали, да се проверяват", се казва в декларацията от Областния съвет на БСП Варна.

"Истината е, че през последните месеци новопостъпилите членове са над 100. Организацията работи в режима на предизборната кампания, излъчва позитивни послания и предлага политики с грижа за хората", посочват още те.

mediapool.bg