Кламер БГ - Новини: Теодор Ушев с особено мнение относно избора на българското предложение за "Оскар"

Теодор Ушев с особено мнение относно избора на българското предложение за "Оскар"

Общество

|
Четв, 14 Окт 2021г. 14:43ч.
Теодор Ушев с особено мнение относно избора на българското предложение за "Оскар"

Теодор Ушев

Ден след обявяването на българския филм, който ще представи страната ни на предстоящите награди "Оскар", се заформи интрига около избора му.

Световноизвестния аниматор Теодор Ушев, който е бил поканен за селекцията, излезе с особено мнение във "Фейсбук".

"Страх" на режисьора Ивайло Христов бе избран като представител на страната ни пред Американската киноакадемия от специална комисия, назначена специално за повода от Националния филмов център. Тя бе оглавена от проф. Божидар Манов, а в нея участваше и Ушев, който през 2017 г. влезе в надпреварата за Оскарите със "Сляпата Вайша".

"Точно преди да замина от България се съгласих да участвам в комисията по определяне на българския участник за най-добър чуждестранен филм. Всъщност, отложих билета си, за да участвам", пише Ушев на страницата си в социалната мрежа.

Той посочва, че комисията е била от 7 души, като не съобщава имената им. Не коментира и качествата на предложените филми.

Ушев съобщава, че е потекла "интересна дискусия, доста смислена, между другото" относно номинираните филми.

"Накрая се разбра, че никой не е склонен да отстъпи от принципите си. Резултатът - 4:3 в полза на "Страх" на режисьора Ивайло Христов (3 гласа имаше "Жените наистина плачат")", пише той.

Световноизвестният аниматор отбелязва, че му е направило впечатление "поколенческото разделение във вкусовете и възприятита" на журито. Съобщава и за "един проблем", който доста го притеснява.

Става въпрос, че при журирането на филмите от 7-членна комисия са присъствали петима и ако са се броели само техните гласове, то резултатът е щял да бъде 3:2 в полза на "Жените наистина плачат". Неприсъствалите двама членове на комисията са изпратили само гласовете си.

"Така, на практика, дискусията нямаше никакъв смисъл, защото накрая, така или иначе се събраха картите и механично беше решен казуса", пише Теодор Ушев.

Той посочва, че единият участник е имал основателни причини за отсъствие - операция, но остава въпросът защо не е сменен. Другият обаче се е скрил. "Бил недостъпен - там където бил, нямало интернет, нямало тел...?! Кое ли е това място?", се пита Ушев.

"Остава за мен въпросът - какъв е смисълът на подобни събирания и дискусии, ако всичко се свежда до елементарен глас? Ако аргументите остават във въздуха, или някой "велик" фактор въобще не си е направил труда да чуе или изложи своите?", пише още аниматорът и допълва:

За мен, персонално, изводите са ясни:

1. Така полученият резултат е нелигитимен.

2. Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети.

3. Аз лично повече няма да участвам в никакви комисии, комитети и прочие безсмислени дейности свързани с Българското кино. Докато не видя реално желание за промяна.

4. В България продължава да има Системен Расизъм, Системен Сексизъм и Системен културен дениализъм.

п. с. моля този статус да не се чете като критика към филма "Страх". Филмът има своите несъмнени достойнства и качества (камерата на Емил Христов и играта на Светлана Янчева са феноменални) и се надявам на достойното му представяне.", написа Теодор Ушев.

mediapool.bg