Кламер БГ - Новини: Супермоделът Татяна Патиц почина на 56 години

Супермоделът Татяна Патиц почина на 56 години

Общество

|
Четв, 12 Ян 2023г. 07:32ч.
Супермоделът Татяна Патиц почина на 56 години

Супермоделът Татяна Патиц почина на 56 години

Легендарният топмодел от 80-те и 90-те години на миналия век - Татяна Патиц, е починала на 56-годишна възраст в САЩ, предадоха световните агенции.

Пичината за смъртта е "заболяване", е съобщил нейният агент без да даде повече подробности.

Родена е в Хамбург. Баща й е германски журналист, а майка й - естонска танцьорка от парижкото кабаре "Лидо". Още докато е съвсем малка, семейството и се мести в Сканьор - идиличен морски град в южната част на Швеция, където израства.

През 1983 г., когато е на 17, участва в конкурс за модели в шведското издание Elite Model Look и се класира трета. Наградата е пътуване до Париж и договор за ограничено време. Но, както пише Vogue през 1988 г., "една звезда не се ражда бързо" - Татяна не намира работа в продължение на една година.

В звезда я превръща модният фотограф Питър Линдберг, който прави някои от най-запомнящите се снимки на супермоделите от 80-те. Германецът, известен с неретушираните си изображения и предпочитанията си към "естествен" красив външен вид, ще заснеме Татяна за известния кадър "Бели ризи: Шест супермодела, Малибу" през 1988 г. и после отново за корицата на супермоделите на британския Vogue от януари 1990 г.

Когато Джордж Майкъл видял това издание, той поканил същия състав от момичета да се появят в неговия музикален видеоклип "Freedom "90", който ги превърна в легендарни икони на модния подиум – Татяна Патиц, Наоми Кембъл, Синди Крофърд, Линда Еванджелиста и Кристи Търлингтън. Видеото, заснето от бъдещия прочут кинорежисьор Дейвид Финчър, носи популярност на участничките далеч извън света на модата.

"Татяна беше вечният европейски символ на шика - сякаш Роми Шнайдер среща Моника Вити", казва за нея Ана Уинтур, главната редакторка на Vogue. "Тя беше много по-малко забележима от своите колежки - по-загадъчна, по-възрастна, по-недостижима - и това имаше своята привлекателност", допълва Уинтър.

"Никога не продадох душата си", каза Татяна Патиц в интервю през 2020 г.

Наричаха я още "най-загадъчният супермодел" - не само заради студеното излъчване, но и защото се пенсионира рано, загърби бизнеса със суетата и се посвети на спокоен семеен живот във ферма в Калифорния със сина си.

Синът на Патиц - Джона Джонсън последва стъпките й и стана модел, дори позира с майка си за Vogue. Тя каза пред изданието през 2022 г., "Джона е моят източник на щастие".

Последната поява на Патиц на червения килим беше с него на Tribute to Bambi в Берлин, Германия, през миналия октомври.

mediapool.bg