Кламер БГ - Новини: Софийският фестивал на науката – пътешествия в джунглата и в космоса

Софийският фестивал на науката – пътешествия в джунглата и в космоса

Общество

|
Съб, 15 Май 2021г. 14:43ч.
Софийският фестивал на науката – пътешествия в джунглата и в космоса

Софийският фестивал за науката се завръща отново на сцената. За единадесета поредна година в "София тех парк" ще се представи българската наука, българските учени и техните постижения.

"Вече единадесет години Софийският фестивал е празник на науката в България. Правим го най-вече за малките участници - за бъдещите учени, които ще открият нещата, които ние днес не знаем" - с тези думи министърът на образованието Николай Денков откри проявата.

Събитието включва над 50 щанда с научни изложби, демонстрации и експерименти с участието на повече от 100 български и международни учени.

Фестивалът ще продължи четири дни и ще акцентира върху актуални научни предизвикателства като надвисналата климатична катастрофа, човешкото психично здраве, проучването на Космоса и света около нас.

През първите два дни посетителите ще могат да разгледат щандовете и да чуят легендарната приматоложка д-р Джейн Гудол, която ще ги потопи в приключенията на джунглата, физика Марко Драго, който пръв улавя слабия сигнал на гравитационните вълни,а астрофизичката проф. Джослин Бел Бърнел, която открива пулсарите, ще рзкрива тайните на необятния космос. В проявата участват и други изтъкнати учени от 12 държави.

Предвидени са и над 100 събития на сцена за всяка професия и възраст.

По традиция закриващото събитие ще бъде финалът на състезанието за популярна наука– Лаборатория за слава FameLab All Stars 2021: вещи в занаята. Тази година изданието включва вече познати комуникатори на науката, минали през сцената на състезанието през 15-те години на неговото провеждане в България.

Повечето събития са безплатни, а за част има билет от 5 лв. За да бъдат посетени обаче трябва да си вземете пропуск или билет онлайн.

На 17 и 18 май дигиталната програма е предназначена за ученици и техните учители. По атрактивен и забавен начин децата ще могат да се докоснат до научни проблеми в областта на математика, физиката, химията.

Проявата цели да представя пред аудитория от неспециалисти теми от областта на точните и природните науки - математика, физика, химия, биология, медицина, науки за Земята, инженерни науки, техника и технологии, и да популяризира научното съдържание на достъпен език пред широката публика.

При откриването на фестивала министър Николай Денков връчи златните отличия в Третия национален конкурс по компютърна лингвистика на Института по български език на БАН. Победители са Деяна Шевченко от 11 клас в ПГ "Константин Фотинов" в Самоков и Ная Димитрова - осмокласничка от ППМГ "Нанчо Попович" в Шумен.

Софийският фестивал на науката се организира от Британския съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столична община.

mediapool.bg