Кламер БГ - Новини: Синелибри 2021 - "Божествена комедия" през октомври

Синелибри 2021 - "Божествена комедия" през октомври

Общество

|
Вт, 24 Авг 2021г. 18:57ч.
Синелибри 2021 - "Божествена комедия" през октомври

Синелибри 2021 -

Седмото издание на кино-литературния фестивал Синелибри ще се проведе от 2 до 31 октомври в София и още седем града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Благоевград и Стара Загора, съобщават организаторите. Тази година кинофорумът, вдъхновен от литературните творби и техните интерпретации, е под мотото "Божествена комедия", в чест на Данте Алигиери, отбелязвайки 700 години от смъртта му.

Официалната визия на фестивала е дело на талантливата художничка и визуален артист Мария Налбантова. Мария е възпитаничка на Националната художествена академия, участвала в изложби в Испания и Франция и е отличена с много награди у нас и в чужбина. Тя се изявява в областта на съвременните визуални изкуства, като експериментира с различни медии и техники. Венецът въздейства и като символ на четене, гледане и разбиране. През всяко листенце "наднича" легендарен творец и внушава посланието, че е немислим без своята публика.

По традиция програмата предвижда два конкурса: за пълнометражен игрален филм и за късометражен филм. В синхрон с концепцията и ключовата визия за фестивала кинопродукциите извън официалния конкурс са разпределени в седем модула, в т.ч. Седмото небе, Седмото изкуство, Седемте морета, Седем чудеса, Лирата на Аполон, Плеяда, Седемте джуджета. Всеки модул се състои от седем филма. Модулът с филми, включени в престижния международен конкурс за пълнометражен игрален филм, носи името Плеяда и обхваща 7 филма със "звезден статут", колкото са Плеядите в древногръцката митология, а късометражните филми, включени в програмата, са обединени в модула Седемте джуджета. Зад седемте струни на Лирата на Аполон, която символизира добродетели като умереност и равновесие, стоят 7 равностойни световни премиери.

Началото ще бъде отбелязано с церемония, която ще се проведе на 2 октомври, а билетите за откриването ще се продават от 1 септември. Предвид сложната здравна обстановка и тази година фестивалът ще има паралелно дигитално издание в платформата Neterra TV.

Очаква се кино-литературните премиери да бъдат посетени и от специални гости - режисьори, сценаристи, актьори, продуценти, светила на европейската филмова и литературна сцена при строго съблюдаване на всички мерки, гарантиращи здравето и безопасността на зрителите. Предстои да бъдат обявени авторитетните представители на журито и заглавието, което ще открие фестивала в началото на октомври.

mediapool.bg