Кламер БГ - Новини: Преобразяване: От комплекс за ранно детско развитие до произведение на изкуството

Преобразяване: От комплекс за ранно детско развитие до произведение на изкуството

Общество

|
Пон, 08 Авг 2022г. 13:35ч.
Преобразяване: От комплекс за ранно детско развитие до произведение на изкуството

Преобразяване: От комплекс за ранно детско развитие до произведение на изкуството

Фондация "За нашите деца" заедно с Urban Creatures обединиха усилия, за да трансформират сградата на комплекса за ранно детско развитие на ул. Гюешево 21 в София в произведение на изкуството. Проектът беше реализиран от българския художник BOZKO и екипа на Urban Creatures.

Фондация "За нашите деца" разкрива Комплекса за ранно детско развитие в София на мястото на бившия дом за медико-социални грижи за деца от 0-3 г. "Св. София" през 2021 г. след дългогодишни усилия и с подкрепата на редица корпоративни и индивидуални дарители.

Предистория

Пътят към създаването на комплекса, обаче, започва още през 2008 година, когато "За Нашите Деца" създава Център за обществена подкрепа на първия етаж на тогава функциониращия и пълен с бебета ДМСГД "Света София". Там за първи път външни специалисти са допуснати да работят с децата от дома, като паралелно социалните работници на фондацията помагат на родителите да не изоставят децата си, работят активно с родилните отделения и развиват приемната грижа.

В периода октомври 2015 – декември 2017 г. фондация "За Нашите Деца" реализира проект "Пътят към семейството" с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, както и на Столична община. Крайна цел е окончателно прекратяване на институционалното отглеждане на деца в дома "Св. София" и създаване на комплекс от услуги за интегрирана подкрепа на деца и семейства в общността.

През 2016 г., точно на Коледа, фондацията помага да бъде изведено и последното дете от дома "Св. София", като с това светлините на Дома изгасват завинаги. През януари 2017 г. Министерски съвет окончателно взема решение да закрие дома, а фондацията получава право за ползване на сградата за 10 години, за да създаде Комплекс за ранно детско развитие.

Мисия

"За Нашите Деца" създава Комплекса за ранно детско развитие в София, за да предостави подкрепа в първите и най-важни години от живота на всяко дете – тогава, когато все още не е твърде късно да се предотврати изоставянето, да се компенсира забавянето в развитието и да се преодолеят предизвикателствата. Комплексът обединява 5 центъра, които работят в тясно сътрудничество и предоставят специализирана подкрепа, съобразена с нуждите на децата и родителите.

В Комплекса за ранно детско развитие освен пряка работа с деца с увреждания и трудности в развитието и подкрепа на семейства в уязвимо положение, се организират и обучения за кандидат-осиновители, за приемни семейства, както и за превенция на насилието, развитие на родителския капацитет и др.

Сн: Иван Шишиев

Комплексът носи духа на семейството, значението и важността му за израстването, развитието и изграждането на детето като личност и не на последно място – посланието за шанс за щастливо детство за всички деца, заобиколени от подкрепата, грижите и любовта на семейството.

"Сбъдната мечта"

"Сбъднахме една голяма нашата мечта – 30 години и над 18 500 подкрепени деца и семейства по-късно, фондация "За Нашите Деца" създаде пространство за спокойни и уверени родители, за усмихнати и щастливи деца, за професионалисти, които знаят и могат да помогнат на семействата с малки деца. Това е нивото, което фондация "За Нашите Деца" предлага да стане минималното ниво за сграда, пространство, хора и отношение, което да създаваме от тук нататък за всички деца в ранна възраст в страната. Защото нашите деца заслужават най-силен старт в живота си, а това изисква любов, отношение и загриженост, примесени с много естетика в света, който ние възрастните градим за нашите деца.", коментира Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца".

Тя посочва, че да закриеш социална институция в България не е лесна задача. Особено, когато институцията е за деца от 0 до 3 г., или така наречените Домове за медико-социални грижи. Особено и ако искаш закриването да не бъде просто преместване на децата от един дом в друг, а намирането на истинска алтернатива и живот в семейна среда.

"В края на 2016 г., точно преди Коледа, след като преместихме и последните деца от дома "Св. София" в приемни семейства, изгасихме завинаги светлините на сградата, знаейки, че тя никога повече няма да бъде "дом" за изоставени, нежелани, ничии деца. Отне ни няколко години, за да дадем нов живот и нова мисия на сградата на ул. Гюешево 21. С подкрепата на индивидуални и корпоративни дарители, успяхме да преобразим помещенията, събирали измежду стените си толкова много детска тъга, в зали, в които днес ехти детски смях, правят се първи стъпки, изричат се първи думички. Днес няма вече и спомен от бившия дом, защото на негово място съществува Комплекс за ранно детско развитие, където всяко дете в ранна възраст и неговото семейство, могат да получат подкрепата, от която имат нужда. Подкрепа от социални работници и психолози, детски логопеди и рехабилитатори, фамилни терапевти и специалисти по ранно детско развитие.

Днес в тази сграда своята енергия вградиха много дарители, които осигуриха специализирано оборудване и обзавеждане, което прави пространството светло и приветливо. Беше време да претворим и външното пространство, което преди беше тъжно. Със средства, осигурени от Турската агенция за международно развитие приключи цялостното облагородяване на двора и сега той е зелен и пъстър – готов да посрещне много деца и да даде воля на игрите и смеха. Със съдействието на Столична община успяхме да срещнем изкуството със социалната ни кауза. Най-важната част от сградата е напълно преобразена от изкуството и днес от стените в двора децата ще бъдат провокирани да мечтаят и да се срещнат с много магични герои от приказките, които са важен спътник в детския свят. Щастливи сме, че благодарение на Urban Creatures, сградата вече има и нов облик, който да стимулира сетивата и да припомня на всички наши малки и големи посетители, че светът е цветен и изпълнен с хиляди възможности.", разказва тя.

Сн: Иван Шишиев

Ясен Гешев, основател на Urban Creatures коментира, че целта на тази творба е да създаде среда, която да позволява на децата да бъдат наистина деца, да се чувстват защитени, да са спокойни, да могат свободно да фантазират и играят в различни приказни светове, което да доведе до най-важното - да имат мечти. За това и името на проекта е "Дърво на мечтите".

"Този проект се откроява сред множеството от необичайни творби, които сме създали през последните 12 години. В тази стенопис напълно умишлено, а също и за първи път от както работим, не поставихме артиста и неговото изкуство в центъра на вниманието. Вместо това на челно място поставихме децата. Те бяха в ролята на куратори на световно признатия български художник BOZKO. Когато BOZKO им показа началната си скица децата споделиха с него своите коментари и мнения. Вълнуващо е да видиш как артист като BOZKO казва "Яска, те са прави. Тук става дума само за тяхната гледна точка, а не тази на възрастните."

Творбите на BOZKO винаги са събитие за световната публика, изкушена от това изкуство. Защото те са автентични и притежават особена сила. Тази сила ги кара да вълнуват публиката от София до Хавай и да бъдат включвани в книги на чуждестранни издателства или да бъдат номинирани в престижни световни класации.", посочи Гешев.

mediapool.bg