Кламер БГ - Новини: Преди 10 години ни напусна Дими Паница 

Преди 10 години ни напусна Дими Паница 

Общество

|
Ср, 28 Юли 2021г. 10:07ч.
Преди 10 години ни напусна Дими Паница 

Дими Паница и съпругата му Ивон. Снимка: Антони Георгиев

Преди 10 години ни напусна Дими Паница (1930 – 2011), основател и председател на Фондация "Свободна и демократична България".

Дими Паница е един от видните съвременни българи, допринесъл за развитието на демокрацията и образованието в страната ни чрез общественозначима и дарителска дейност.

Син на финансиста Евстати Сава Паница и Мария Ябланска, той е 18-годишен е, когато напуска страната заедно с родителите си, след установяването на комунистическия режим в България.

Голяма част от живота му преминава в Съединените щати, където четиридесет и две години работи в издателство Reader’s Digest. В средата на 60-те той оглавява Европейският редакционен офис на списанието, отговарящ за публикациите от Европа, Близкия Изток и Африка. Той се пенсионира през 1994 г. от списанието, където последно е заемал поста заместник-главен редактор.

През 1991 г. г-н Паница и съпругата му Ивон основават фондация "Свободна и демократична България" в София, чиято цел е да допринася за демократизацията на българското общество.

Дими Паница е член на Международния институт за стратегически изследвания (Лондон), Англоамериканската прес асоциация (Париж), френската фондация "Бъдеще”, Института за пазарна икономика в София, както и на Института за демокрация в Източна Европа (Вашингтон). Той е основател и председател на Junior Achievement в България, член на съвещателния съвет за годишната награда за Граждански доблест в Ню Йорк, член е на настоятелството на Фондация за младежите на Балканите.

През декември 2000 г. е удостоен с най-високото гражданско отличие - орден "Стара планина", първа степен, а през май 2001 г. става носител на наградата Доктор хонорис кауза на Американския университет в България. Той е "Кавалер на Ордена на Почетния легион на Френската република", освен това е отличен с медала "За заслуги” (Pro Merito), връчван от Съвета на Европа.

Димитър (Дими) Паница бе почетен член на Българската академия на науките до март 2010 г. , когато реши да се оттегли след разкритията "за силното присъствие, и то все още на ръководни позиции в академията на хора, които са силно свързани по един или друг начин със службите на бившата Държавна сигурност".

"Липсваше покаяние, липсваше извинение, липсваше гражданско достойнство да се направи крачка назад и да се даде път на неопетнени млади учени", написа тогава Дими Паница в писмото си до председателя на БАН.

Той е сред основателите и е член на Настоятелството на Американския университет в България (АУБ), един от създателите на Института за изследване на близкото минало, Института за пазарна икономика – София, основател на Училището за политика.

Първата университетска колекция от книги, която е дала основите на библиотеката на АУБ през 1992 г., също е закупена и дарена лично от г-н Паница. Освен това, чрез средства, дарени от г-н Паница, всяка година АУБ дава стипендии на първокурсници и настоящи студенти, които са в неравностойно семейно положение.

Особено респектираща е дейността на фондация "Свободна и демократична България", която през годините реализира "Социален комплекс "Св. София" - в помощ на бездомни деца и младежи; международна конференция "Карнегиевата анкета и Балканите днес"; програма "Гражданско общество", включваща учредяването на "Джуниър ачийвмънт" - България, програми за журналистически обмен на Балканите, Българското училище за политика, програма "Студентски дискусионни клубове".

Учредените от Дими Паница годишни журналистически награди "Паница" имаха 10 издания, а след това бяха учредени награди за гражданска доблест.

През 2007 г. Фондация "Свободна и демократична България” призова българските институции да направят възможното в страната да бъдат върнати намиращи се в Москва национални архиви, засягащи историята на страната преди и по време на Втората световна война, както и събитията непосредствено след Девети септември 1944 г.

От 2019 г. малката улица пред родния дом на Дими Паница в центъра на София носи неговото име. Улицата е разположена между площад "Народно събрание" и бул. "Васил Левски" и е успоредна на бул. "Цар Освободител".

Светла да е паметта му!

mediapool.bg