Кламер БГ - Новини: Почина дългогодишният шеф на пожарната о.р. ген. Кирил Войнов

Почина дългогодишният шеф на пожарната о.р. ген. Кирил Войнов

Общество

|
Пет, 16 Юли 2021г. 17:04ч.
Почина дългогодишният шеф на пожарната о.р. ген. Кирил Войнов

о.р. ген. Кирил Войнов

Дългогодишният шеф на Националната пожарна о.р. ген. Кирил Войнов е починал на 70 години след дълго боледуване. Това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). През последните години той беше заместник-председател на службата.

"Тази нощ воинът, огнеборецът, генералът Кирил Войнов започна своя последен тържествен марш. Нека Светлината на вечността да озарява плацът пред достойния български офицер Кирил Войнов. Дори в болницата, Генералът (както бе наричан от всички) не преставаше да получава актуални доклади от подчинените си главни директори. След което бързо взимаше управленски решения и разпореждаше предприемането на най-подходящите мерки", се казва в съобщението от ДАМТН изпратено до медиите.

Кирил Войнов е роден на 10 декември 1950 г. в софийското село Дръмша. Завършва Школата за запасни офицери през 1970 г., след което става помощник-командир на взвод към Министерството на народната отбрана.

През 1975 г. започва работа като командир на взвод към Столичната служба за противопожарна охрана. От 1977 до 1981 г. специализира в Москва и завършва висше училище със специалност инженер по пожарна техника и безопасност.

През юни 1994 г. майор Войнов е назначен за директор на Националната служба за противопожарна охрана, която е под шапката на МВР. За работата си е награждаван многократно. Първо получава лично оръжие от вътрешния министър, а след това и най-високото отличие на МВР - почетен знак I-ва степен. Той му е присъждан на два пъти, единият път за гасене на пожар в склад за експлозиви, а другият - за потушаването на огъня в петролна рафинерия.

През 2003 г. с указ на президента Георги Първанов на Кирил Войнов е присвоено званието "Генерал-майор от МВР". Същата година е награден и с почетен знак "Златно сърце".

Три години по-късно обаче - през 2006 г., е отстранен от поста началник на Националната пожарна от тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Той го обвинява в злоупотреба със служебно положение и нарушаване на дисциплината, но през февруари 2007 г. съдът оправдава и оневинява о.р. ген. Кирил Петков.

През 2015 г. става съветник на тогавашния премиер Бойко Борисов. Година по-късно взима дейно участие в създаването и структурирането на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" в ДАМТН. От 2017 г. е назначен за заместник-председател на агенцията, който пост заема до края на дните си. Награден е със "Златен почетен знак на ДАМТН" втора степен.

Кирил Войнов беше и почетен гражданин на Ихтиман, а през 1999 г. бе обявен и за "Мъж на годината".

Председателят на ДАМТН Петър Горновски и служителите на агенцията изказват своите съболезнования на близките, родствениците и приятелите на Кирил Войнов.

Поклонението пред тленните му останки ще бъде на 21 юли (сряда) от 11:30 часа в храм "Света София", се казва в съобщението на ДАМТН.

mediapool.bg