Кламер БГ - Новини: Операторът Венец Димитров почина на 85 години

Операторът Венец Димитров почина на 85 години

Общество

|
Вт, 18 Ян 2022г. 17:06ч.
Операторът Венец Димитров почина на 85 години

Операторът Венец Димитров

Един от най-добрите български филмови и телевизионни оператори Венец Димитров е починал на 85 години в понеделник. Това съобщиха от Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстю Сарафов", където дълги години той преподаваше, а в периода от 1994 до 2000 г. беше заместник-ректор на Академията.

Проф. Венец Димитров завършва Академията за изящни изкуства в Прага със специалност филмово и телевизионно операторство през 1968 г. Поканен от режисьора Ярослав Гилар заснема своя първи игрален филм "Последното нещо" в Чехословакия. Работи във филмова студия "Барандов" в Прага. Продължава кариерата си като главен оператор на "Телевизия Кошице", оператор-постановчик в Студия за игрални филми "Бояна", филмов и телевизионен оператор в Студия за телевизионни филми "Екран" в София.

Първият филм на Венец Димитров като оператор в България е "Игрек 17" на режисьора Вили Цанков през 1972 г.

Снима филмите "Преброяване на дивите зайци" на Едуард Захариев, "Сватбите на Йоан Асен II" на Вили Цанков, историческият епос "Борис I" на Борислав Шаралиев.

Той е оператор и на филма на режисьора Христо Христов "Циклопът", както е на 15-серийният телевизионен филм "Пътят към София" на Николай Мащенко.

Общо Венец Димитров е главен оператор на 23 игрални и над 40 късометражни филма.

Носител е на редица национални и международни награди, между които Голямата награда "Златна роза" (1984); "Най-добра операторска работа" на СБФД (1984 и 1994) и на Националния филмов фестивал - Варна (1976, 1982, 1984); "Златно отличие за операторска работа" на VI Международен фестивал за рекламно кино-Варна (1983) и много други.

"Почетен доайен" на Международния филмов фестивал "Братя Манаки" - Битоля (1994).

Носител е на Награда за цялостно творчество от Фестивала на операторското изкуство – "Златно око" (2002).

Венец Димитров е автор е на десетки статии и анализи по въпросите на филмовото образование и творчество в българския и чуждестранен печат и специализирани издания, както и на книгата "Проблеми на операторското творчество". Дарител на ценен филмов архив за "Академичната библиотека и архив" на НАТФИЗ.

mediapool.bg