Кламер БГ - Новини: "Обичайните неща" е първа изложба на Института за съвременно изкуство за годината

"Обичайните неща" е първа изложба на Института за съвременно изкуство за годината

Общество

|
Ср, 19 Ян 2022г. 15:54ч.
"Обичайните неща" е първа изложба на Института за съвременно изкуство за годината

"С малко късмет, вече няма да има мечти" - така Наталия Паунич завършва кураторския си текст към изложбата на Лидия Делич, представена през 2021 в галерия "Ойгстер" (Белград). Проектът, наречен "Обичайните неща", ще бъде представен от софийския Институт за съвременно изкуство от 27 януари до 28 февруари в галерията на бул. "Васил Левски" 134.

"В белградското изложбено пространство са представени пет голямоформатни диптиха. Три от тях избрахме заедно с Лидия за изложбата в София, както и една по-стара, доста по-малка по размер работа, която ще посреща посетителите на входа", разказва българският куратор Мартина Йорданова.

По думите й присъствието на само част от произведенията от серията запазва изказа, но неминуемо променя контекста. Поставени в интериора на галерията в София, бивш апартамент без разпознаваеми "домашни" елементи в него, живописните платна на Лидия Делич разказват други истории. Някои са истински, други не чак дотам. Но все пак истории за случили се и неслучили се събития. Наративът се запазва, но историята се променя, допълва Йрданова.

Вдъхновена от "Удавеният свят" на Джеймс Балард, Делич изследва места от ежедневието, предмети, които ги обитават и заобикалящия ги свят. "Отразявайки рутинни действия, които се случват на територията на остров, на който съм прекарала определен период от време, насочвам вниманието ни към растителността, живописните пейзажи и разказите, които скоро ще бъдат загубени. Също така чрез рисуването се стремя да съхраня и споделям спомени за събития, които веднъж изживени, просто отминават", разказва авторката.

"Обичайните неща" е първата изложба от "Суперпозиции 2 / Заплитане 2022". Това е едногодишната изложбена програма на Института за съвременно изкуство, която съдържа шест изложби, всяка резултат от сътрудничеството между художник и куратор, както и цикъл от образователни събития и дискусии. Програмата се реализира с финансовото съдействие на националния фонд "Култура".

Лидия Делич живее и работи в Белград, Сърбия. Завършва живопис във факултета по изящни изкуства в Белград (2010) и получава докторска степен в катедрата за мултимедийно изкуство в Университета по изкуства, Белград (2015). Съосновател и член е на независимото артистично пространство U10 Art Space в Белград. През 2017 г., представя Сърбия на Биеналето на младите художници (BJCEM) в Тирана, Албания. Заедно с още четирима артисти, Лидия Делич ще представя Черна гора на 59-ото Венецианско биенале през 2022 г. В момента Лидия Делич работи във факултета по изящни изкуства в Белград като асистент.

mediapool.bg