Кламер БГ - Новини: Нобел за мир: фаворити са защитници на свободата на медиите, беларуски опозиционери и Грета Тунберг

Нобел за мир: фаворити са защитници на свободата на медиите, беларуски опозиционери и Грета Тунберг

Общество

|
Ср, 06 Окт 2021г. 14:40ч.
Нобел за мир: фаворити са защитници на свободата на медиите, беларуски опозиционери и Грета Тунберг

Нобел за мир: фаворити са защитници на свободата на медиите, беларуски опозиционери и Грета Тунберг

Защитници на свободата на медиите, беларуски опозиционери или климатични активисти като Грета Тунберг? Погледите в петък ще са отправени към Осло, където ще бъде обявено името на новия Нобелов лауреат за мир, предава Франс прес.

Присъждането на тази престижна награда е кулминацията на Нобеловия сезон и, както винаги, е съпътствано от множество прогнози.

Прогнозирането е сложно, защото по 50-годишна традиция имената на претендентите се пазят в тайна и е известен единствено броят им - тази година те са 329. Нещата се усложняват допълнително от факта, че скорошните постижения в сферата на мира не са много.

Сред фаворитите са организации, защитаващи свободата на медиите, като "Репортери без граници" и Комитетът за защита на журналистите, организации, които се борят с фалшивите новини, като Международната мрежа за проверка на факти (в която членува и Франс прес) и такива, които отстояват каузата за борба с корупцията, като "Трансперънси интернешънъл".

Медиите ", чрез своите репортажи, допринасят едновременно да бъдат задължени правителствата (...) да дават обяснения", и да бъде посрещнато "растящото предизвикателство, което представляват "фалшивите новини" и дезинформацията", изтъква Хенрик Урдал, директор на Института за изследвания на мира в Осло.

Други фаворити: представители на мирната опозиция в Беларус, където през август миналата година авторитарният президент Александър Лукашенко спечели шести президентски мандат на едни избори, които като цяло се възприемат като фалшифицирани.

Лидерката на опозицията Светлана Тихановска твърди, че тя е спечелила изборите и оттогава ръководи опозиционното движение от Литва, където живее в изгнание.

Младата 39-годишна жена е една от личностите, спрягани за носител на Нобеловата награда за мир, като има предположения, че наградата може да бъде присъдена или само на нея, или на нея и на още две видни представителки на опозицията - Мария Колесникова и Вероника Цепкало.

"Това ще бъде един силен начин да се подчертае както важността на жените, така и тази на демокрацията и на ненасилието", изтъква шведският професор Петер Валенстен, специалист по международни отношения.

"Присъждането на наградата на Светлана (Тихановска) би било и индиректна форма на критика срещу Путин", тъй като Русия е основният съюзник на беларуския режим, казва още специалистът по история на Нобеловите награди Асле Свен.

Ще има ли церемония или не?

Експертът обаче е на мнение, че е по-вероятно наградата да бъде присъдена на шведската активистка за борба с климатичните промени Грета Тунберг, което несъмнено би имало по-широк отзвук. Вчера Нобеловата награда по физика бе присъдена на учени с постижения в изучаването на климата.

"Това е най-важният проблем на настоящето", изтъква Свен, два месеца след тревожен доклад на експерти на ООН и няколко седмици преди ключовата конференция за климата КОП26.

С климата са свързани и прогнозите, че наградата може да бъде присъдена на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата и на изпълнителната й секретарка, мексиканката Патрисия Еспиноса.

Някога представяна като солидна в този период на пандемия, кандидатурата на Световната здравна организация продължава да е популярна сред любителите на облозите, но изглежда, че бе отслабена от споровете около ролята й и от неуспехите на програмата Ковакс за доставката на ваксини в бедните страни.

Covid не повлия много на естеството на предложенията, депозирани в Нобеловия комитет, заяви секретарят на комитета Олав Ньолстад. "Вярвате или не, те могат да се преброят на пръстите на едната ръка", изтъкна той пред Франс прес.

Сред другите имена фигурират Кампанията срещу роботите убийци, която се ползва с благоразположението на Норвежкия съвет за мира, руският опозиционер Алексей Навални и германската канцлерка Ангела Меркел, която скоро ще се оттегли от поста си.

Миналата година Нобеловата награда за мир бе присъдена на Световната програма по прехраната на ООН, най-голямата хуманитарна организация св света, която се бори срещу глада.

Коронавирусната пандемия, заради която връчването на Нобеловите награди тогава трябваше да протече дистанционно, може да развали празника на 10 декември, когато по традиция се провежда церемонията по връчването на наградата.

След като стана ясно, че в Стокхолм Нобеловите лауреати по науки и по литература отново ще бъдат лишени от церемония тази година, Нобеловият институт в Осло се очаква да реши през идните дни как ще бъде връчена Нобеловата награда за мир: с церемония в Зуум или присъствено.

mediapool.bg