Кламер БГ - Новини: Наградата "Човек на годината" е за доброволците, активистите и организациите в помощ на украинския народ

Наградата "Човек на годината" е за доброволците, активистите и организациите в помощ на украинския народ

Общество

|
Пет, 09 Дек 2022г. 16:08ч.
Наградата "Човек на годината" е за доброволците, активистите и организациите в помощ на украинския народ

Наградата

Голямата награда "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет беше присъддена на доброволците, активистите и организациите в помощ на украинския народ. Петнайстите годишни награди се състояха на 8 декември 2022 г., в навечерието на Международния ден на правата на човека 10 декември.

Церемонията събра близо сто души – активисти и представители на организации и институции, работили през изминалите 12 месеца за правата на човека, опазване на природата и защита на животните. За първи път в историята на наградите близо една трета от всички допустими номинации бяха свързани с една и съща тема. Тази тема – неизненадващо – беше войната на Русия срещу Украйна.

Подгласната награда отиде при Фондация "Мисия криле" и Център "Глас в България" за приноса им към правата на иранската общност у нас през изминалата година и системните им усилия за подобряване на правата на търсещите закрила в България.

Бяха връчени и осем приза в специални категории.

Със специален приз "Постоянство и храброст" беше отличена Сара Перин, за дългогодишната ѝ дейност за равни права на хората от ромската общност у нас.

На инициативата "Номадската класна стая" журито присъди специален приз "Светлина в тунела" за усилията им да възпитават у децата равнопоставеност, толерантност и недискриминация.

Специален приз "Вдъхновение" беше присъден на Любомила Кривошиева и фондация "Дивите животни", за кампанията ѝ за създаване на болница за диви животни.

Инициативата "Ти броиш", която обединява платформа за паралелно преброяване на гласовете от изборите, и насърчаване на доброволци за включване като наблюдатели в най-рисковите секции беше отличена с приза "Гражданска доблест".

И тази година журито беше вдъхновено да присъди специална награда под името "И сам воинът е воин" на Таня Христова, за кампанията "Кутии на доброто" за събиране на подаръци за живеещите в бедност деца от с. Градец и приноса ѝ за разрушаване на стереотипите за ромската общност.

Активист на годината през 2022 г. са Ваня Добрева и Антоанета Иванова, отличени за системната им работа в подкрепа на уязвими деца и семейства и осигуряването на достъп до здравна грижа за украински бежанци с хронични заболявания.

За застъпник на годината журито определи инициативата "Дишай Димитровград", за борбата им за правото да дишат чист въздух.

Журналистическия приз в наградите беше присъден на Георги Тотев и Георги Кожухаров за поредицата им "Записки от Украйна" публикувана от "Дневник".

Издателят и активист Манол Пейков получи специална грамота от екипа на БХК за дейността си в подкрепа на Украйна и украинския народ от началото на войната насам. Той беше член на журито и номинацията му не подлежеше на разглеждане.

mediapool.bg