Кламер БГ - Новини: Мораториум върху орязания бюджет на БНР поиска Общественият съвет на радиото

Мораториум върху орязания бюджет на БНР поиска Общественият съвет на радиото

Общество

|
Нед, 09 Май 2021г. 20:01ч.
Мораториум върху орязания бюджет на БНР поиска Общественият съвет на радиото

Общественият съвет на Българското национално радио призова за моратуриум върху орязването от страна на Министерския съвет на държавната субсидия за обществената медия с над 800 хил. лв. на два пъти от април досега.

Първото намаление бе с близо 450 хил. лв., а преди дни стана ясно, че има и второ – с 388 хил. лв., което поставя пред изпитание работата на националното радио. Само то от държавните медии е с намалена бюджетна издръжка, докато Българската национална телевизия получи допълнителни 20 млн. лв., за да си покрие стари дългове, а Българската телеграфна агенция – 2.750 млн. лв., за да станат емисиите й безплатни от есента.

Затова от обществения съвет на БНР, в който влизат личности като оперната певица Александрина Пендачанска, режисьорът Стефан Командарев и други искат мораторум върху тези решения с писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет и Съвета за електронни медии. Съветът настоява да бъде възстановена бюджетната субсидия в първоначалния ѝ размер.

"За нас е очевидно, че чрез тези финансови санкции правителството е направило опит да накаже и да наложи натиск и контрол в тази обществена медия, която се ползва с най-голямо обществено доверие, изградено именно на базата на свободата и независимостта на журналистите, с което мисля, че Националното радио има пълно основание да се гордее", коментира Пендачанска пред БНР.

"Трудностите, с които обществото ни е принудено да се справя в ситуация на пандемия, предполагат справедливо разпределяне на тежестите. БНР е готово да поеме и поема своята, но това не бива да става за сметка на пълноценното му функциониране. Въпрос на национален интерес е да бъде инвестирано в качествена, независима и професионална журналистика и е недопустимо да бъде финансово дестабилизирана именно медията, която осигурява на обществото достоверна, надеждна информация и плурализъм на гледните точки и то в момент, в който сме изправени пред агресивна, хибридна война, а информационният поток е залят от фалшиви новини", се посочва в писмото на Обществения съвет

Той описва апела си "като крайна мярка в стремежа си да бъде прекратен поредният опит за контрол и влияние върху свободните медии". Членовете му се надяват да открият национална обществена дискусия за ценностите и опазването на свободата на словото, както и за необходимостта от по-бързо актуализиране и приемане на промените в Закона за радиото и телевизията

Преди дни генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио.

mediapool.bg