Кламер БГ - Новини: Край на историята за двата лъва братя от Разград. Отиде си и Терез

Край на историята за двата лъва братя от Разград. Отиде си и Терез

Общество

|
Пон, 10 Май 2021г. 16:39ч.
Край на историята за двата лъва братя от Разград. Отиде си и Терез

Спасеното от зоокъта в Разград лъвче Терез, което живееше в холандски спасителен център за диви котки, почина десет месеца след брат си Масуд. Това става няколко месеца преди да навърши четири години, съобщиха в понеделник от Felida Big Cat Sanctuary и организацията "Четири лапи България", която помогна за спасяването на двете братчета, които бяха плод на кръвосмесителна връзка и стъпкани от майка си при раждането им.

"Трябваше да кажем сбогом на нашия обичан Терез, който се събра със своя брат и ни остави с разбити сърца", написа във Фейсбук центърът за диви животни Felida.

"Братята лъвове пристигнаха във Felida през февруари 2018 г.. Бяха само на пет месеца и тежаха само по 20 кг всеки. Бяха толкова млади и вече болни. И двамата страдаха от тежки неврологични проблеми, след като са родени в кръвосмешение в нелегален български зоопарк. Картите, които бяха получили от съдбата, означаваха безкрайни здравословни предизвикателства", посочват от Felida.

"Ние им осигурихме интензивна специализирана грижа, увеличавайки техния шанс да се забавляват, да играят, да отмарят и да имат други позитивни преживявания. И въпреки техните заболявания, братята се наслаждаваха на живота, израснаха щастливи, ентусиазирани и сладки лъвове. но не за толкова дълго, колкото ни се искаше.

Миналото лято здравословното състояние на Масуд се влоши до степен, в която не можеше дълго да се избягва болката му и трябваше да го оставим да си иде. Не след дълго бе потвърдено, че Терез, който имаше същите неврологични проблеми, но в не толкова напреднал стадий, страда от влошаване на функцията на бъбреците. Това е често срещано при по-стари котки, но при млади животни, с труден старт в живота, отказът на бъбреците може да се появи и по-рано. Това застигна и Терез преди няколко седмици.

Взехме всякакви мерки, но въпреки това Терез ставаше все по-немощен и след задълбочена консултация, стана ясно, че няма начин Терез да се възстанови", допълват от центъра, който действително в последните седмици редовно информираше за изследванията и прилаганото лечение на лъва.

"Въпреки младостта му, видяхме, че той се предаде. Виждахме, че нямаше достатъчно енергия да продължи да се бори с отслабващото си тяло. Когато няма надежда за подобрение, приключването на страданията е последната грижа, която можем да дадем на спасените от нас животни", обясняват от организацията.

"Това е най-трудната част от работата ни, но е решаващо за доброто на животните. Сърцата ни са разбити, отново. Знаем, че Терез ще липсва на толкова много хора, които направиха неговото спасяване възможно. И ние завинаги ще сме благодарни, че бяхме част от това. Надяваме се, че Терез усети обичта и грижата, които да му покажат, че хората могат да бъдат и по-добри.

Сбогом, Терез, няма да бъдеш забравен. Каквото и да те чака сега, сме сигурни, че ще е заедно с Масуд.", завършва тъжната новина.

"За разлика от много от лъвовете, които постъпват при нас, Терез и Масуд бяха имали шанса да бъдат отгледани с любов и грижа от спасяването си до идването си и след това", каза Симоне Шулц от спасителния център.

"Лъвчетата бяха наистина щастливи тук. Хората в България направиха това възможно – те им подариха любовта, щастието и възможността да се радват на живота. Българите трябва да са горди с това!", допълва тя.

Лъвчетата бяха отнети от разградския зоокът след раждането им през септември 2017 г. и отгледани от доброволката Марина Георгиева, която почина в началото на тази година. След това кметът на Разград смяташе да ги дари на зоопарка в Пазарджик, въпреки че вече им беше осигурено настаняването в Холандия. Последваха граждански протести и тогавашният екоминистър Нено Димов разреши да бъдат транспортирани във Felida, където бяха едни от любимите питомци.

mediapool.bg