Кламер БГ - Новини: Изложба край НДК показва как термоядреният реактор ще доведе Слънцето на Земята

Изложба край НДК показва как термоядреният реактор ще доведе Слънцето на Земята

Общество

|
Пет, 13 Авг 2021г. 11:17ч.
Изложба край НДК показва как термоядреният реактор ще доведе Слънцето на Земята

Изложба край НДК показва как термоядреният реактор ще доведе Слънцето на Земята

Изложба с 30 фотографии, уловили неповторими моменти от строежа на термоядрения реактор във Франция и доказващи, че науката и технологията също могат да радват човешкото око със своята красота, бе открита във вторник вечерта на Моста на влюбените край НДК в София. Те ще останат там до 23 август

Обединени под заглавието "Слънце на Земята – Нова епоха в ядрените технологии", висококачествените снимки показват как светът се обединява около експеримента за имитация на реакциите в ядрата на Слънцето и звездите чрез водородни изотопи, водещи до производството на чиста и три пъти повече енергия спрямо тази от разпада на тежките елементи в обикновените ядрени централи.

Мултимилиардният проект ИТЕР (ITER, International Thermonuclear Experimental Reactor, чиято абревиатура също така означава "път" на латински) обединява общо държавите членки на ЕС, Русия, САЩ, Индия, Китай, Южна Корея и Япония.

"ITER въплъщава амбицията на физиците и инженерите да възпроизведат получаването на енергия, така както се случва на Слънцето. Това е един изключителен проект и заради сътрудничеството между отделните държави в него. Тридесет и петте страни, които участват в проекта, работят като един отбор. Всяка от тях, включително и България, допринася за изграждането на високотехнологичното съоръжение, като предоставя своите най-добри учени и инженери", заяви генералният директор на проекта професор Бернар Биго във видеообръщение към гостите на откриването на изложбата в София.

Той изрази надежда, че снимките ще бъдат източник на вдъхновение за всички, които ги видят.

ITER е пътят на човечеството към създаване на нови зелени енергийни източници, които в бъдеще ще могат да се използват като неизчерпаеми на земята и в Космоса, коментира и проф. Димитър Тонев, заместник-директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, който организира експозицията със съдействието на Столичната община и подкрепата на Българския ядрен форум "Булатом" и руската ядрена корпорация "Росатом".

Той подчерта значението на научните постижения не само за индустрията, но като цяло за благосъстоянието на хората и за повишаването на стандарта на живот. Енергията е навсякъде около нас и светът е зависим от нея, независимо в кой годишен сезон и на коя територия живеем, допълни проф. Тонев и отбеляза, че проектът ITER е и отлична възможност за бизнеса да използва нови технологии в индустрията и в живота.

Сред официалните гости на откриването бяха руският посланик Елеонора Митрофанова, икономическият съветник на френското посолство у нас Флоранс Добел, експертът по наука и иновации в посолството на Великобритания Емииля Печева, зам.-министрите на образованието Нели Косева и на енергетиката Мирослав Дамянов, както и председателят на ядрения регулатор Цанко Бачийски и ядрени експерти.

mediapool.bg