Кламер БГ - Новини: Внезапно почина отец Александър Чъкърък - радетел на българщината в Одрин

Внезапно почина отец Александър Чъкърък - радетел на българщината в Одрин

Общество

|
Пет, 17 Март 2023г. 11:50ч.
Внезапно почина отец Александър Чъкърък - радетел на българщината в Одрин

Внезапно почина отец Александър Чъкърък - радетел на българщината в Одрин

Свещеникът в църквата "Свети Георги Победоносец" в Одрин отец Александър Чъкърък почина внезапно тази сутрин на 62-годишна възраст, съобщиха от генералното консулство на България в турския град.

"През всичките тези години отец Чъкърък работи неуморно и всеотдайно за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции, за опазването и предаването на идните поколения на българските църкви и гробище в Одрин, където почиват и неговите родители", се казва в съобщението.

Посочено е, че под ръководството на отец Чъкърък на 6 май и 21 май всяка година в Одрин се стичаха стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите "Св. Георги Победоносец" и "Св. св. Константин и Елена" и "така те се превръщаха във внушително тържество на българската духовност и идентичност".

Отец Александър Филипов Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 г. в град Одрин, Турция, в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършва българското училище "Петър Берон" в Одрин, а през 1992 г. ИЧС "Г. А. Насър" в София и Семинарията в

Пловдив. През 2000 г. се дипломира със степен "магистър", специалност "Богословие" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През това време е служител в българската болница "Евлогий Георгиев" в Истанбул.

Ръкоположен е на 27 юли 2001 г. за дякон и на 29 юли 2001 г. за свещеник от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион. Веднага след това - на 30 юли 2001 г., е назначен за свещеник в църквата "Свети Георги Победоносец" в село Капитан Андреево, Свиленградска област. На 30 юни 2003 г. започва работа като свещеник в църквата "Свети Георги Победоносец" в Одрин.

Филип Чъкърък, който е баща на отец Александър Чъкърък, е потомствен българин, който десетки години доброволно поддържа и стопанисва българската църква "Св. Георги Победоносец".

Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Чъкърък успешно завършват дейностите по реставрация и ремонт на църквата.

На 9 май 2004 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, сега Български Патриарх, освещава обновения храм в присъствието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобурготски.

Отец Александър Чъкърък участва и в освещаването на църквата "Св. св. Константин и Елена" в Одрин на 14 септември 2008 г. от митрополит Неофит в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към църквата "Свети Георги" в Одрин е открит филиал на Народно читалище "Просвета - 1870" - Свиленград, което се нарича Българско народно читалище "Просвета" и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.

С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между България и Турция.

Отец Чъкърък беше член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и активно участваше в организирането и провеждането на националните прояви на Съюза, отдавайки безрезервно своите знания, опит и енергия за популяризиране на българския език, история, ритуали, култура и за защита на тракийската кауза.

Със своята всеотдайна и неуморна дейност, с възрожденския си дух отец Чъкърък даваше своя значим принос чрез честното си скромно служене на своя народ за опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство.

През февруари 2023 г. отец Александър Чъкърък беше награден с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

"Болката от загубата на отеца е неописуема. Поклон пред светлата му памет. Делото му ще се помни винаги, а името му ще бъде вписано със златни букви в българската история", допълват от генералното ни консулство в Одрин.

mediapool.bg