Кламер БГ - Новини: "Вижте" новините на детски език

"Вижте" новините на детски език

Общество

|
Вт, 11 Май 2021г. 00:30ч.
"Вижте" новините на детски език

Как да обясниш на едно дете новините за страничните ефекти на ваксините срещу Covid-19 или за опитите за съставяне на ново правителство и предстоящите предсрочни избори. Онлайн медията "Вижте" се опитва да преведе случващото се в България и по света на езика на децата, за да им помогне да се ориентират в света около себе си.

В текстовете на "Вижте" правителството е оприличено на екипаж на кораба „България“, чиито капитан е министър-председателят. Решенията в парламента пък се взимат по същия начин, по който децата решават на какво да играят, когато се съберат в почивен ден.

"Създадохме "Вижте" като част от Книговище.бг, защото искаме днешните деца на България да са любопитни към света, да знаят, да развиват от малки чувство за справедливост и желание да променят света към добро. Струва ни се, че някъде там се заражда възможността утре порасналите деца наистина да променят страната ни и света към добро", казват от екипа на онлайн медията.

Създателите на "Вижте" са си поставили за цел да представят новините така, че да са ясни и за малките читатели и това да става спокойно, без сложни думи и излишна паника.

"Ще се стараем дори тогава, когато новината е по-тежка, все пак да не завършваме твърде мрачно, а да кажем на децата какво биха могли да направят. Не бихме искали да оставим малките си читатели отчаяни", казват от екипа на медията за деца.

Те ще се опитват да дават и контекст на новините. "В новините за възрастни често се използват думи, които децата още не разбират - например може да чуят, че се провеждат избори, но да не разбират какво значи "парламент". Или да чуят, че в Мексико се случва нещо, но представа да нямат къде се намира тази страна. Затова ще имаме и статии, които не са точно новини, но са контекст на новините, които ще чуят по медиите", обясняват от медията.

Във "Вижте" има и текстове, написани от гледната точка на децата. Като интервю с 12-годишния Алекс, който живее в Исландия и разказва за скорошното изригване на вулкан там. За това от медията насърчават читателите си да им пишат какво искат да четат или да им изпращат истории или свои текстове.

Новините в детската медия са разделени в няколко секции и освен политически и общественозначими теми има текстове за наука, култура, спорт и здраве.

Главен редактор на "Вижте" е Зорница Христова. Тя стои зад издателство "Точица" и образователната онлайн игра Книговище.бг.

mediapool.bg