Кламер БГ - Новини: Български учен получава отличие на външния министър на Словакия

Български учен получава отличие на външния министър на Словакия

Общество

|
Ср, 19 Ян 2022г. 19:23ч.
Български учен получава отличие на външния министър на Словакия

доц. д-р Даниела Константинова

Българският учен доц. д-р Даниела Константинова получава сребърния плакет на министъра на външните работи и европейските въпроси на Словакия, съобщиха от ават от посолството на страната у нас.

Отличието за принос в популяризирането и разпространението на словашката култура ще връчи посланикът - Мануел Корчек. Събитието е на 25 януари в словашкото посолство.

Даниела Константиновае доцент във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Научните й интереси са в областта на славянското и словашкото езикознание - лексикология, фразеология и морфология, лингвокултурологията и методиката на преподаване на словашки като чужд език. Автор и съавтор е на много публикации, сред които монографии, учебници и учебни помагала по словашки език за българи.

Най-новата й книга "Граматичната категория падеж" представя схващанията за падежите в българското и словашкото езикознание. Авторката подробно анализира падежната система на съвременния словашки език и дава много примери, придружени с превод и тълкувания на български.

mediapool.bg