Кламер БГ - Новини: Бургас отново става столица на документалното кино

Бургас отново става столица на документалното кино

Общество

|
Четв, 16 Септ 2021г. 14:09ч.
Бургас отново става столица на документалното кино

Кадър от филма

От 17 и 22 септември в Бургас ще се проведе четвъртото издание на Международния фестивал на историческото документално кино DOCK 2021.

Селектираните сред повече от 500 заглавия филми от конкурсната програма представят автори от САЩ, Израел, Италия, Полша, България и др.

Жителите и гостите на Бургас ще могат да гледат разтърсващия филм "Голда" – посветен на израелската лидерка Голда Меир, "Варшава – разделен град" – филм за Варшавското гето, показано от двете страни на разделящата го стена, "Приказката на Джани Беренго Гардин за Венеция" – или как можем да съхраним застрашения град Венеция, The caviar connection – скандалната дипломация и флиртуване с останалия свят на диктаторите от бившите съветски републики, There is No Other Place (The Church) – уникалната история на мюсюлманските пазители на най-святото християнско място и много други.

Тази година филмите ще бъдат оценявани от взискателно жури в състав Яна Борисова, проф. Божидар Манов, доц. Георги Лозанов, Димитър Коцев и Камен Воденичаров.

Интересът към историческото документално кино е световен тренд. Високите му образци в обратната перспектива на екранния разказ ни помагат да се ориентираме в сложното настояще, чрез драмата на чуждите съдби да се вгледаме в собствената си.

В този смисъл фестивалът в Бургас е жест, освен към културната памет и към диалога помежду ни, включително и с най-младите. За тях има специално предвидени прожекции и дискусии, които възкресяват по вълнуващ начин исторически личности и събития. Тези уроци извън класната стая се превърнаха в една от емблемите на DOCK.

Всичко за програмата и инициативите на фестивала можете да намерите на сайта https://filmfestburgas.com/.

mediapool.bg