Кламер БГ - Новини: Няма нахлуване, няма акция. Прокуратурата обвини полицай за участие в престъпна група на Божков

Няма нахлуване, няма акция. Прокуратурата обвини полицай за участие в престъпна група на Божков

България

|
Пон, 07 Юни 2021г. 12:16ч.
Няма нахлуване, няма акция. Прокуратурата обвини полицай за участие в престъпна група на Божков

Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджаров се притеснява от глагола

Прокуратурата не е нахлувала в МВР, нито е провеждала акция там. Извършени са само действия по разследването в кабинета на висшия полицай Ангел Папалезов. В резултат са му повдигнати обвинения за участие в престъпна група, ръководена от бизнесмена Васил Божков.

Така ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова обобщи действията на разследващите от последните няколко дни. Случаят с Папалезов стана комичен, след като лицензиран майстор от Варна обяви, че прокурорите са показали монети, изработени от него след обиска на полицейския кабинет. Те бяха представени като културно-историческа ценност, но всъщност се продават 6-8 лв.

Този глагол ме притеснява

"Този глагол "нахлуя" лично мен много ме притеснява и изобщо не бих го използвала в ситуацията. "Акцията" също не бих казала, че е прецизен израз", заяви Маджарова, след като бе запитана защо е било нужно прокурори да нахлуват в МВР.

Тя обясни, че просто били извършени действия по разследването, а в понеделник прокурорите предявили и обвинението на Папалезов. В нито един момент полицаят не е бил арестуван. Прокуратурата решила да "изпише" съобщение по случая, защото имало голям медиен интерес.

"Случаят стана популярен без време и без основание, бих казала", заяви Маджарова.

Кой слуша

Освен с фиаското с монетите обаче делото срещу Папалезов предизвика интерес и заради друго. Той бе сред полицаите, назначени от служебния вътрешен министър Бойко Рашков да проверяват скандала с подслушването на политици. Вследствие на прокурорската акция Папалезов бе отстранен от екипа.

Рашков пък намекна, че прокуратурата саботира проверката като привиква в националната следствена служна проверяващите. Сред разпитаните бяха и новите шефове на ГДБОП и ДАНС.

Засега от държавното обвинение твърдят, че не са открили незаконно подслушване. Но че хора от протестите срещу Борисов са били следени от службите бе доказано с документи. Те бяха показани от адвокат Николай Хаджигенов. Разследващият сайт Bird.bg публикува искане за удължаване на подслушването на Тихомир Василев, активист на "Изправи се".

Имаме и за пране на пари

Освен за участие в престъпна група, чиято цел била трафик на културно-исторически ценности, Папалезов има и обвинение за пране на пари, обясни Маджарова. Според нея по делото имало данни, че полицаят е осигурявал чадър над Божков, докато бизнесменът събирал голямата си антична колекция, която също бе прибрана от прокурорите. Тя обаче не каза повече подробности.

mediapool.bg