Кламер БГ - Новини: Нинова ще направи всичко възможно, за да има кабинет с третия мандат

Нинова ще направи всичко възможно, за да има кабинет с третия мандат

България

|
Съб, 07 Ян 2023г. 15:25ч.
Нинова ще направи всичко възможно, за да има кабинет с третия мандат

Нинова ще направи всичко възможно, за да има кабинет с третия мандат

Ако БСП получи от президента третия мандат за съставяне на правителство ще направим всичко възможно да има кабинет. Това каза лидерът на партията Корнелия Нинова пред Нова телевизия. По думите й правителство с третия мандат би било кризисно, но трябва да се направи опит.

"Трябва да опитаме, като това, което декларират всички парламентарни групи - дайте да отделим това, което ни разделя, и да намерим това, което ни събира. Ще очакваме от всички предложения, ще преговаряме с всички, ще направим всичко възможно", каза Нинова.

От "Демократична България" вече заявиха, че, ако те получат третия мандат, биха се опитали да го реализират, но "не на всяка цена", както се изрази съпредседателят на формацията Христо Иванов.

В понеделник "Продължаваме промяната" (ПП) ще върнат неизпълнен мандата за съставяне на правителствмо на президента. След това той трябва да обяви на коя политическа формация ще връчи последния мандат за съставяне на правителство.

Пред бТВ днес съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че са готови да водят разговори по политики в рамките на третия мандат за кабинет, но не виждат особена вероятност той да бъде успешен.

"Много малка вероятност има за осъществяване, но никога не казваме никога. Нека да видим сега президентът на кого ще го даде. Ние сме готови да седнем с абсолютно всеки да говорим за политики", каза бившият премиер.

Нинова посочи, че БСП не е гласувало "за" декларацията на "Продължаваме Промяната", защото между декларираните от ПП думи и действията им е имало противоречия.

"В документа предварително бяха заложени въпроси или теми, които те също така предварително знаеха, че няма как да подкрепим", посочи Нинова. За пример тя даде изпращането на военна помощ за Украйна.

Лидерът на социалистите остава оптимист, че редовен кабинет ще има, но смята, че той трябва да има срок на действие.

Нинова прогнозира, че България няма да успее да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г., без това да предизвика сътресения.

"Ние искаме това да се направи разумно, бавно и с аргументи. Икономиката да не се срине и хората да не обеднеят още повече - това са нашите резерви по отношение на еврозоната", каза Нинова.

Тя коментира и работата на служебното правителство. Според нея не може служебният кабинет да поема дългосрочни ангажименти. "Тяхната работа е да правят избори, а не политики и то такава агресивна военщина", каза Нинова. Тя повтори тезата на БСП, че войната трябва да бъде решена с дипломация.

Нинова смята, че президентът е превърнал в навик това да дава оценка на политически партии и на парламента.

"Постоянните нападки срещу партиите и парламента наливат масло в огъня на рушене на българската демокрация, на парламентарната република, на институциите", каза Нинова. Тя допълни, че президентската институция не стои встрани от случващото се.

mediapool.bg