Кламер БГ - Новини: "Ние, генералите, трябва да кажем, че скоро ще имаме проблеми". Армията се нуждае от средства

"Ние, генералите, трябва да кажем, че скоро ще имаме проблеми". Армията се нуждае от средства

България

|
Ср, 28 Апр 2021г. 16:13ч.
"Ние, генералите, трябва да кажем, че скоро ще имаме проблеми". Армията се нуждае от средства

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов предупреди, че пред държавата и пред военните стои най-трудната задача - да се осигури финансиране на отбраната.

"Ние, генералите, трябва да кажем на българското общество, на българските политици, че в скоро време ще имаме проблеми по изпълнение на професионалните си задължения. Ще има проблеми по отношение на баланса на системите за сигурност, на способностите за отбрана", каза адмирал Ефтимов, цитиран от БНР.

На представянето на първата част от книгата за българските генерали и ролята им в българската история той каза, че тези предизвикателства произтичат от записаните ангажименти в Програмата за развитие на армията до 2032 г. и Плана за развитие на Въоръжените сили 2026 г.

През февруари депутатите приеха Програмата за развитие на отбранителните способности до 2032-ра. Там беше записано, че до 2024 г. разходите за отбрана трябва да достигнат 2% от БВП.

След 2024 г. разходите за отбрана да се поддържат на ниво не по-ниско от 2% от БВП.

Предвижда се 20% от разходите за отбрана да са за придобиване на ново въоръжение и техника. При приемането обаче депутати изразиха притеснение, че прогнозната финансова рамка до 2032 г. осигурява само 25 процента от необходимия ресурс.

В плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г, който още не е приет, пък се предвижда придобиване на подводници за военноморските сили, бронирани машини за Сухопътните войски, нови радари за Военновъздушните сили.

Наскоро приетият Доклад за състоянието на отбраната отчете, че за миналата година разходите за отбрана са били милиард 920 млн. лв., което представлява 1.62% от БВП.

mediapool.bg