Кламер БГ - Новини: Необходими са радикални промени в ДАНС

Необходими са радикални промени в ДАНС

България

|
Пон, 17 Май 2021г. 10:19ч.
Необходими са радикални промени в ДАНС

С назначаването на депутата и неформален лидер в ДПС Д. Пеевски за шеф на ДАНС на 13 юни 2013 г. сенчестата власт, или по-просто казано българската мафия направи открит опит да овладее тази най-важна за националната сигурност служба. Тогава всенародният гняв провали този опит. А със свалянето на марионетното, "експертно" правителство на Орешарски, което предложи Пеевски, българските граждани си помислиха, че демокрацията е победила, че тя може да се защитава само с епизодични протестни акции по улиците и площадите. Те останаха излъгани в тези свои илюзии, които, между другото, не са напълно изживeни и до днес.

Както се видя в годините след това, българската мафия бързо се реорганизира и рязко повиши нивото си на амбиция. Тя поиска не просто ДАНС, където впоследствие влезе през задната врата, но и ключови активи на българската икономика, а впоследствие - и цялата държавна власт.

"ДАНС, тези смешници", казва Бойко Борисов в секретната стенограма на заседанието при президента Плевнелиев от 29 юни 2014 г., свикано, за да легитимира събарянето и ликвидирането на КТБ. И продължава: "Кажете истината, кажете тези хора, които са го направили (събарянето), защо го направиха, кой прати ДАНС, кой прати прокурорите, кой прати всички там, премиерът знаеше ли, този вътрешен министър, където води като маймуна вчера хора с маски, знае ли кой води? И днес тези провокации през ДАНС…? Дайте да си сложим истината на масата, за да видим можем ли нещо да направим. …На ДАНС не му вярвам, на кого да вярвам в ДАНС, на тези, които отидоха и заградиха офиса на едната, на втората, на третата?...А истината я знаем всички…"

Няколко месеца след тези паметни думи Борисов става министър-председател и пряк ръководител на ДАНС, който има целия ресурс да отговори на собствените си въпроси, да сложи истината на масата, но не го прави. Нещо повече, той уволнява своя министър на вътрешните работи Веселин Вучков, който иска оставката именно на хората, включително на шефа на ДАНС, които участват в събарянето на КТБ и в други беззакония.

Според различни оценки това е времето, когато Бойко Борисов и сенчестата власт си стискат ръцете. Тази власт тогава вече управлява прокуратурата през главния прокурор Сотир Цацаров, овладяла е Висшия съдебен съвет и Върховния административен съд. Започнала е превръщането на специализираната прокуратура и съдилища в гешева бухалка срещу неудобни политически противници и икономически конкуренти, и за овладяване на техния бизнес. С благословията и през персоната на Борисов сенчестата власт слага ръка и върху ДАНС.

Днес, в условията на политически промени и отваряне на престъпните досиета на управлението на бившия премиер Борисов и неговия антураж, служебното правителство прави първи стъпки за отвоюването обратно на държавата в полза на гражданите. И ако за смяната по върховете на корумпираната съдебна власт и особено на главния прокурор трябва да се изчака следващият парламент, то за правоохранителните, разузнавателните и контра-разузнавателните структури на изпълнителната власт решенията не търпят отлагане. Извършените промени в МВР са само първите необходими действия.

От ключово значение са дълбоки промени ДАНС, която от контраразузнавателна служба бе превърната от мафията и Борисов в открито репресивен инструмент.

Списъкът от "прегрешения" на ръководството на ДАНС е дълъг. Тези "прегрешения" се изразяват не просто в сляпото изпълнение на заповеди и прищевки на Борисов и антуража му. Някои от тези "прегрешения" са направо нарушения на закона, които граничат с криминални престъпления. И макар на пръв поглед действията или бездействието на ДАНС да изглеждат странни, те имат сериозни последици.

Прави са онези, които казват, че възстановяването на нормалното функциониране на демокрацията в България няма да бъде възможно без разкриването на цялата истина за източването на Корпоративна банка - грабеж за сметка на всички български граждани.

Моментът на тази истина, за която пледира Бойко Борисов по време на цитираното по-горе секретно заседание, вече е дошъл. И макар този въпрос да има ключово значение за разнищването на най-голямото престъпление в новата история на България и въобще за разкриване на мафиотизирането на държавата, той далеч не е единственият.

Служебното правителство е не само в пълномощията си, но и е длъжно пред обществото и пред потърпевшите да извади на показ престъпните по същество действия на ръководството и на служители на ДАНС през последните два мандата на управление на Бойко Борисов.

Съществуват обосновани предположения и документални впечатления, както в България така и в чужбина, поне за следното от "досиетата ДАНС":

- пълен провал и неизпълнение на задължения по чл. 4, ал. 4 от Закона за ДАНС относно осигуряването на контраразузнавателна защита на стратегически за страната обекти и дейности;

- прикриване или недоглеждане на дейността на агентурата на враждебни на интересите на България чужди специални служби. И макар руските да са във фокуса в последно време, това далеч не изчерпва списъка;

- будалкане, или направо отказ от сътрудничество с партньорски служби по важни за националната сигурност въпроси;

- предоставяне на невярна или умишлено изкривена информация на съюзнически страни, което не само нанася вреда на доверието към България, но и води до провал на съвместни операции;

- манипулативно прилагане на пълномощията на финансовото разузнаване с прикриване, от една страна на свързани с властта лица и на "приятелски бизнеси" и от друга- атакуване на "противници" на режима;

- допускане на заплаха и нанасяне на пряка вреда на българската отбранителна индустрия като цяло и на отделни предприятия в частност, в интерес на чужди държави;

- незаконно подслушване и проследяване;

- създаване по поръчка на фалшиви "данни", документи и справки, обслужващи противозаконните действия на прокуратурата и на органи на изпълнителната власт и нанасящи ущърб на физически и юридически лица;

- системно нарушаване на чл. 131 и чл. 132а от Закона за ДАНС, касаещи предоставянето "едновременно еднаква по обем и съдържание информация на президента на Република България, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя".

Мненията за дълбочината на необходимите промени в ДАНС варират от пълна смяна на висшето ръководство, през средния ешелон до ниво началник сектор. До там, че и по-надолу са стигнали "метастазите", по думите на запознати, с обстановката на бул. "Черни връх" 45. Други смятат, че "лекуването" само с персонални промени няма да е успешно и се обявяват за цялостно преустройство на Агенцията, минаващо през нейното преучредяване и преназначаване само на служителите, за които няма съмнения за връзки с мафията. И макар такава радикална промяна да изглежда трудно постижима за краткото време на служебното правителство, то би трябвало да разгледа задълбочено всички варианти, които да доведат до гарантиран резултат, в интерес на демократичната държава и нейните граждани. Съществуват всички основания въпросът за бъдещето на ДАНС да бъде разгледан и в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, както и в комисията на бъдещия парламент, която е призвана да контролира тази агенция.

Във всеки случай, промените в ДАНС трябва да започнат час по-скоро. Пораженията върху националната сигурност на България, нанесени от самата Агенция, която е призвана да я защитава, както и очакваните през идните дни и седмици нови разкрития изискват бързи и смели усилия от страна на новата власт, които трябва да срещнат широка обществена подкрепа.

mediapool.bg