Кламер БГ - Новини: Неизряден павилион отворил месец след смъртта на 16-годишния Людмил

Неизряден павилион отворил месец след смъртта на 16-годишния Людмил

България

|
Пет, 12 Март 2021г. 17:20ч.
Неизряден павилион отворил месец след смъртта на 16-годишния Людмил

Близо месец след нелепия инцидент, при който ток от шахта уби в столицата 16-годишния Людмил, оказва се, че един от злополучните 5 павилиона в района на болница "Св. Иван Рилски" е работил в сряда. Дейността му е преустановена след репортаж на bTV. Проверка в петък на Mediapool показа, че обектите не работят.

От мястото на събитието

В сряда сутрин обектът върху имота на болница "Свети Иван Рилски" обслужва клиенти, показа телевизията. Отворилият павилион се намира непосредствено до т.нар. "Орехчето", чието захранване през оголен кабел причини смъртта на детето. Той е и един от петте павилиона, за които на 17 февруари кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че подаването на ток е в нарушение. Отворилият павилион е захранван с ток от болницата.

След въпрос на телевизията към Столична община защо обектът работи към 15 ч., павилионът затворил. Не започнал работа и в четвъртък.

Сн. Mediapool

Пред телевизията от Столична община са посочили това, което обявиха и на пресконференция и пред Столичния общински съвет - издали указания към район "Триадица" в 7-дневен срок да съставят констативни протоколи с цел премахване на обекта, но такива засега не са получили.

От район "Триадица" пък са посочили, че процедурата по премахване се съобразява с разследването на прокуратурата и не може обектите да бъдат премахнати токлова бързо. Районът излезе с тази позиция и в дните след инцидента.

Сн. Mediapool

От фирмата, собственик на обекта, заявиха за bTV, че са закупили бизнеса преди месеци, а павилионът съществува близо 10 години и по старите законови изисквания е бил изряден.

Обясниха, че сега отново затварят, но временно след обаждане от болницата.

Проверка на Mediapool в петък показа, че нито един от 5-те павилиона не работи. Около павилионите нищо не е променено и кабели за тях има по дърветата около тях и по тротоарите.

Сн. Mediapool

Виновни няма

Независимо от инцидента столичният кмет Йорданка Фандъкова не подаде оставка, нито една институция не пое вина за инцидента. Оставка подаде само главният архитект на район "Триадица" Иван Несторов, но като морален акт, а не като поемащ вина за случая.

Първоначално Фандъкова посочи, че ЧЕЗ са присъединили към мрежата си фаталния павилион с "хвърчаща бележка", която е издадена докато Несторов бил в отпуск.

След това главният архитект Здравко Здравков осветли документация, с която болница "Св. Иван Рилски" е искала от ДНСК да го узакони. Установи се, че още през 2018 г. е установено, че павилионите са незаконни, но въпреки това не са премахнати. Хвърлилият оставка главен архитект на район "Триадица" Иван Шишков заяви, че болницата е пробвала да узаконява обектите. Той изкара и още един скандален факт - незаконният павилион по документи не е преместваем обект, а сграда, след като първо през 2011 г. е нанесен в кадастъра, а четири години по-късно и в кадастралната карта.

Главният архитект Здравко Здравков допусна, че това е грешка на кадастъра и пак прехвърли топката към районната администрация.

Вече повече от две седмици обаче от Министерството на регионалното развитие и благоустройството не отговарят, на въпросите на Mediapool как павилионите са станали сгради, според кадастъра или това е грешка, както твърди главния архитект на София и какви мерки ще предприемат.

mediapool.bg