Кламер БГ - Новини: Нарушава ли Борисов закона с джипката по време на кампания?

Нарушава ли Борисов закона с джипката по време на кампания?

България

|
Пон, 08 Март 2021г. 17:03ч.
Нарушава ли Борисов закона с джипката по време на кампания?

БСП и ГЕРБ влязоха в задочен спор дали премиерът Бойко Борисов нарушава закона по време на предизборната кампания с обиколните из страната и раздаването на бюджетни средства.

Социалистите обявиха, че са подготвили редица сигнали до български и европейски институции срещу Борисов, защото според тях той смесва ролята си на премиер с тази на кандидат-депутат на ГЕРБ и освен това харчи публичен ресурс, за да прави предизборна кампания. От ГЕРБ твърдят, че нарушение няма и Борисов просто продължава да изпълнява задълженията си.

БСП: На Борисов не му прави чест, шкафчето му е достатъчно пълно

В понеделник на извънредна пресконференция от БСП изтъкнаха, че обиколките на Борисов из страната, правени със служебен транспорт и охрана от НСО, са нарушение на Изборния кодекс, което поставя в неравнопоставено положение останалите участници в кампанията.

"Не му прави чест на министър-председателя, използвайки служебното си положение и обществения ресурс, да прави предизборна кампания за сметка на народа. В крайна сметка всички български граждани видяхме, че нощното му шкафче е достатъчно пълно и може сам, с тези средства, да поеме кампанията си", каза Христо Проданов от БСП.

Изборният кодекс посочва, че във връзка с предизборната кампания се забранява безплатното използване на публичен административен ресурс.

Според закона "публичен административен ресурс" са бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи - държавна или общинска собственост, предоставени на администрацията, държавните и местните органи, и държавните и общинските предприятия, както и трудът на служителите в администрацията.

Глобата за нарушаване на тази забрана е от 3000 до 15 000 лв.

"Както преди, така и по време на предизборната кампания, за този човек (бел.ред- Бойко Борисов) няма правила, няма закони, и той безогледно погазва всички правила и норми, които са залегнали в нашето законодателство във връзка с провеждане на предизборната кампания. Използвайки държавния ресурс, министър-председателя прави своята кампания", посочи Проданов.

Социалистите са изпратили и две жалби – до Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съвета за електронни медии (СЕМ), настоявайки Борисов да бъде санкциониран за нарушения на правилата за финансиране на предизборната кампания.

От БСП са написали писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, до генералния секретар на Съвета на Европа Мария Бурич и други институции, с което изразяват безпокойство за начина на водене на кампанията и се надяват да провокират реакция.

ГЕРБ: Не може правителството да спре да работи

ГЕРБ отхвърли обвиненията. В изявление от партийната централа, направено от

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова, която е кандидат-депутат от ГЕРБ, направи изявление в партийната централа.

"Няма как Министерския съвет да спре да функционира по време на предизборна кампания", каза тя.

Според нея не се раздавали пари от джипката на премиера: "Много ясно искам да кажа, а и вие сте присъствали на Министерски съвет, където ние, министрите, решаваме къде и кога да отидат тези средства. В повечето случаи кметовете също са поканени по места, изложили са своите проблеми. Дори на място са отишли част от министрите, видяли са какви са проблемите. И само в случаите, когато наистина има нужда тези средства да бъдат отпуснати, Министерският съвет ги отпуска".

Така от думите ѝ се разбра, че според управляващите нарушение няма, защото на обиколките в Борисов често участват и министри, а и официалните решения за отпускането на бюджетни средства се вземат от правителството.

Ахладова се позова на друг текст от Изборния кодекс, който ГЕРБ тълкуват в смисъл, че министър-председателят изпълнява своите задължения, а според него това явно се изразява с обиколки с джипката.

Според закона кандидат, който е държавен или местен орган или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите. Това обаче не важи за премиера, вицепремеирите, министрите, депутатите, президента и вицепрезидента. Техните пълномощия продължават и след регистрацията им като кандидати, пише в Изборния кодекс.

mediapool.bg