Кламер БГ - Новини: На места може и да няма подвижни секции за карантинирани

На места може и да няма подвижни секции за карантинирани

България

|
Ср, 24 Март 2021г. 15:43ч.
На места може и да няма подвижни секции за карантинирани

Хората, които са поставени под карантина, вече могат да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Вероятно обаче част от подалите заявления няма да могат да упражнят правото си на глас, защото няма желаещи за членове на подвижни избиратели секции.

От сряда до 31 март в 17.30 ч. карантинираните могат да подават заявления, че искат да гласуват с подвижна секция. Това означава, че изолираните последните три дни преди вота няма да могат да упражнят правото си на глас, дори да искат.

Заявленията за гласуване с подвижна урна трябва да са адресирани до общината по местоживеене на заявления за гласуване. Заявленията могат да се подават по пощата, по факс, чрез пълномощник или по e-mail, като за целта не се изисква квалифициран електронен подпис. ЦИК вече публикува и образец на заявлението.

Няма да се изисква удостоверяние, че хората са карантинирани или в изолация, защото общинската администрация ще извършва тази проверка. Подвижна секция ще се разкрива при подадени заявления от поне 10 души.

Проблемът

"Много малко хора желаят, да не кажа в някои райони въобще не желаят, да участват в мобилните секции, които ще посещават Covid изолирани. Да не кажа, че на места няма да има такива мобилни секции", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров пред bTV.

Проблемът вероятно ще бъде в по-малките населени места.

Към сряда в страната са карантинирани 62140 души, но това число ще се промени до изборите.

Засега обаче няма как да се изчисли колко хора не достигат за подвижните секции, защото подаването на заявления тепърва започва и не е ясно колко от изолираните ще поискат да упражнят правото си на глас.

Това че няма много желаещи да са членове на мобилни секции не е неочаквано, защото възнагражденията за тази работа са същите като тези за обикновена секционна избирателна комисия (СИК).

И без коронавирус партиите, които предлагат членовете на СИК, изпитват трудности да намерят квалифицирани хора за секционните комисии. Още преди депутатите да дадат възможност на карантинираните все пак да гласуват се очакваше, че именно за тези подвижни секции по-трудно ще се намерят хора.

mediapool.bg