Кламер БГ - Новини: На Украйна ще й трябват 10 години, за да се разминира

На Украйна ще й трябват 10 години, за да се разминира

Война в Украйна

|
Съб, 25 Юни 2022г. 08:39ч.
На Украйна ще й трябват 10 години, за да се разминира

Снимка: БГНЕС

Поне 10 години след края на войната с Русия ще са необходими на Украйна да изчисти територията и водите си от мини и експлозиви, предаде "Ройтерс", позовавайки се на официален представител на службите. Този срок е оптимистичен, коментира говорителят на украинската Държавна спешна служба Олександър Хорунжий.

"Защото не знаем какво се случва на териториите, където се водят активни сражения в момента. Само си представете броят на бомбите, които са бил пуснати върху нас от врага", коментира той.

Ден по-рано стана ясно, че на руските сили е дадена заповед за миниране на украинските пристанища на Черно море. Според американските служби това е част от руския план за блокада на износа на зърно.

Почистване

Към момента Украйна е успяла да почисти от взривни устройства около 620 квадратни километра от територията си. Оттам са премахнати хиляди взривове. Около 300 хил. километра обаче се водят непочистени. Това е площ с големината на Италия, но всъщност е половината от украинската територия.

"Най-важният приоритет е да бъдат разминирани инфраструктурата, жилищните райони и пътищата, но ще отнеме по-дълго време да бъдат разчистени горите, реките и крайбрежието", коментира Хорунжий.

Зърно

Заради сушата и последиците от конфликта в Украйна Европа ще загуби около 3 милиона тона, прогнозира Консорциумът на селските стопани в Италия, предаде БТА. От месеци има предупреждения за предстояща криза с храни заради руската блокада и невъзможността на Украйна да изнася зърно.

Според прогнозата осезаемо намаление в производството на зърно се очаква и в други пшеница - Унгария (- 11 на сто), Румъния (- 20 на сто), България (- 11 на сто). Намалението в Украйна вероятно ще е с 35%.

Гаубици

Германия ще изпрати на Украйна още гаубици, съобщи БТА, цитирайки ДПА. В момента се водят преговори с Нидерландия и други европейски страни за реализация на плана.

Досега Украйна е получила седем гаубици "Панцерхаубице 2000" от Германия, както и пет от Нидерландия. Киев твърди, че ще се нуждае от общо 18 гаубици, за да оборудва пълен артилерийски батальон.

Германия е решена да отвърне на необходимостта на Украйна от още 6 гаубици, ако и останалите страни от ЕС допринесат за това, търди източник на ДПА, което означава, че Берлин ще достави още две или три от оръжейните системи.

mediapool.bg