Кламер БГ - Новини: Москва обяви петима полски дипломати за персона нон грата

Москва обяви петима полски дипломати за персона нон грата

Свят

|
Пет, 23 Апр 2021г. 18:19ч.
Москва обяви петима полски дипломати за персона нон грата

Посланикът на Полша в Русия Кшищоф Краевски, извикан днес в руското външно министерство, е информиран за решението на Москва да експулсира петима служители от полската мисия, които трябва да напуснат страната до 15 май. Това се казва в съобщение на министерството, цитирано от ТАСС.

"Като ответна мярка срещу провокационните действия на Полша по изгонването на руски дипломати, въз основа на принципа за взаимност, министерството обяви за персона нон грата петима служители от посолството на Република Полша в Руската федерация. Те трябва да напуснат територията на Руската федерация до края на деня 15 май 2021 г.", съобщи руската дипломация.

Действието на Москва обаче не отговаря на принципа на реципричността. На 15 април Полша обяви трима руски дипломати за персона нон грата. Тримата служители на посолството на Русия във Варшава са извършвали дейности във вреда на Полша и в нарушение на дипломатическия си статут, посочи тогава полското външно министерство.

Като ответна мярка срещу Полша Русия гони с двама дипломати повече. Тя постъпи по същия начин и в отговор на експулсирането на служители на нейното посолство в Чехия. В събота Прага обяви за персона нон грата 18 сътрудници на руското посолство, а в неделя Москва - 20 на чешкото.

След ескалацията на руско-чешкия дипломатически конфликт, в резултат на която всяка от двете страни ще изгони десетки служители на посолството на другата, Словакия обяви вчера за персона нон грата трима руски дипломати в знак на солидарност с Чехия.

Днес трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония - изгониха общо четирима руски дипломати, също в израз на подкрепа за Чехия.

mediapool.bg