Кламер БГ - Новини: Политическите сблъсъци в Иран се пренесоха и на стадиона в Катар

Политическите сблъсъци в Иран се пренесоха и на стадиона в Катар

България

|
Пет, 25 Ноем 2022г. 16:29ч.
Политическите сблъсъци в Иран се пренесоха и на стадиона в Катар

Сн. ЕПА/БГНЕС

Иран победи с 2:0 Уелс в мач от втория кръг в група "В" на футболния Мондиал 2022 в Катар. Головете паднаха в допълнителното време на мача, а точни бяха резервата Мехди Чешми и Ремин Резаян. Островитяните завършиха срещата с 10 души, след като вратарят Уейн Хенеси получи директен червен картон в 86-ата минута.

Напрежението по време на втория мач на Иран на Световното първенство по футбол се повиши, като фенове, подкрепящи иранското правителство, тормозеха протестиращите срещу него, а охраната на стадиона иззе знамена, фланелки и други предмети, показващи подкрепа за протестното движение, обхванало Ислямската република, съобщи Асошиейтед прес.

Охраната на стадиона попречи на някои фенове да внесат персийски знамена отпреди революцията на мача срещу Уелс на стадион "Ахмад Бин Али". Други знамена бяха изтръгнати от ръцете им от проправителствени ирански фенове, които също така крещяха обиди към фенове, носещи тениски с лозунга на протестното движение, обхванало страната, "Жена, живот, свобода".

За разлика от първия си мач срещу Англия иранските играчи изпяха националния си химн преди мача, докато някои фенове на стадиона плачеха, свиркаха и дюдюкаха.

Националният отбор на Иран е подложен на строг контрол за всякакви изявления или жестове във връзка с общонационалните протести, обхванали страната от седмици.

Пред стадиона се разразиха словесни престрелки между фенове, които крещяха "Жени, живот, свобода", и други, които викаха "Ислямска република!".

Групички от мъже се събраха около три жени, които даваха интервюта за протестите пред чуждестранни медии на различни места извън стадиона, като ги прекъсвах, скандирайки гневно "Ислямска република Иран!"

Много от иранките, дошли да подкрепят националния отбор, изглеждаха притеснени, тъй като поддръжници на иранското правителство им крещяха на фарси и ги снимаха в близък план с телефоните си. 35-годишна жена на име Мариам, живееща в Лондон, която подобно на други ирански фенове отказа да каже фамилното си име от страх от репресии от страна на правителството, започна да плаче, когато крещящи мъже, надуващи вувузели, я наобиколиха и заснеха лицето ѝ. На лицето си Мариам беше изписала думите "Жени, живот, свобода". "Искаме само да привлечем внимание към арестите и към движението за правата на жените. Не съм тук, за да карам с някого, но хората ме нападат и ме наричат терористка", каза тя пред АП.

Мариам и приятелите ѝ носеха шапки с името на бившия ирански футболист Вория Гафури, който критикуваше иранските власти и в четвъртък беше арестуван в Иран по обвинение в разпространение на пропаганда срещу правителството. Мариам каза, че поддръжници на иранското правителство са свалили шапките от главите им.

Протестите в Иран започнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини на 16 септември в ареста на нравствената полиция на страната и бързо прераснаха в призиви за сваляне на режима на Ислямската република. Според мониторинговата група "Активисти за човешки права в Иран" от началото на протестите са убити най-малко 419 души.

Иначе в мача Уелс създаде първата интересна ситуация още в 3-ата минута, когато Нико Уилямс отправи удар високо над вратата. Иран отговори в 7-ата минута, след като Сердар Азмун шутира от дистанция, но право в ръцете на Уейн Хенеси.

Футболистите на Робърт Пейдж имаха страхотен шанс в 12-ата минута. Конър Робъртс центрира в наказателно поле, където Кийфър Муур засече топката от няколко метра, но вратарят Хосеин Хосеини майсторски изби.

В 16-ата минута Иран стигна до гол чрез Али Голизадех, но след справка със системата за видеоповторения (ВАР) главният съдият Марио Ескобар го отмени заради засада. Малко след това Азмун засече центриране от пряк свободен удар, но топката премина встрани от вратата на Хенеси.

Иран започна много силно след подновяването на играта. В 51-ата минута Аарън Рамзи загуби топката в средата на терена, след което последва извеждащ пас към Сердар Азмун, който напредна и стреля, а топката се отби от лявата греда на Хенеси. Секунди след това Али Голизадех отправи изстрел от извън наказателното поле, който срещна дясната греда, а при добавката Азмун от непосредствена близост не можа да преодолее Хенеси.

"Персите" продължиха да диктуват темпото и пред вратата на Уелс бе напрегнато. В 73-ата минута Мехди Тареми отправи удар по земя през куп играчи, но Хенеси се хвърли и успя с една ръка да избие в корнер.

В 84-ата минута Мехди Тареми бе изведен зад защитата на Уелс, което принуди вратаря Хенеси да го фаулира извън наказателното поле и съдията му показа червен картон, въпреки че това се случи след нова справка с ВАР. Първоначалното решение на Марио Ескобар бе жълт картон, което предизвика недоволството на иранците.

В 88-ата минута Мехди Тораби отправи коварен удар извън наказателното поле, но топката премина на сантиметри от напречната греда.

Развръзката настъпи в осмата минута на добавеното време, когато Мехди Чешми пое топката пред границата на наказателното поле след лошо изчистване на играч на Уелс и с плътен удар от 25 метра прати топката в долния ляв ъгъл на вратата, пазена от резервата Дани Уорд.

Три минути по-късно Иран стигна и до втори гол. При отлична контраатака Ремин Резаян бе оставен сам срещу вратаря на Уелс и с техничен удар го преодоля за крайното 2:0.

mediapool.bg