Кламер БГ - Новини: Какво се случи през втория кръг на Мондиала?

Какво се случи през втория кръг на Мондиала?

България

|
Вт, 29 Ноем 2022г. 17:01ч.
Какво се случи през втория кръг на Мондиала?

Какво се случи през втория кръг на Мондиала?

В понеделник приключи вторият кръг от груповата фаза на Световното първенство в Катар. Станахме свидетели на още изненади, голови спектакли и нови рекорди. Интригата в групите се завързва все повече, а всичко ще се реши в последните мачове. Какво всъщност се случи през втория кръг на групите на Мондиала ?

Повече футбол, по-малко политика

По време на втория кръг на груповата фаза футболът взе превез над политиката. Дебатът относно лентите „One love” затихна. Въпреки това, имаше моменти, в които политическите сблъсъци се пренасяха и на терена.

Такъв бе случаят с втория мач на Иран. Този път иранските играчи изпяха националния си химн преди мача, докато някои фенове на стадиона плачеха, свиркаха и дюдюкаха. По време на двубоя срещу Уелс фенове, подкрепящи иранското правителство, тормозеха протестиращите срещу него, а охраната на стадиона иззе знамена, фланелки и други предмети, показващи подкрепа за протестното движение, обхванало Ислямската република.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Политическо послание отправи и първият фен, нахлул на терена. Привърженикът носеше тениска с надписи „Уважение за жените в Иран“ и „Спасете Украйна“, а в ръка държеше знаме на ЛГБТИ общността.

Катарските привърженици отговориха закачливо на протеста на германските футболисти. Те припомниха отношението на немците към Месут Йозил след отпадането през 2018 г. Тогава футболистът упрекна федерацията, феновете и медиите в расизъм. Фенове на мача с Испания позираха със снимки на Йозил и запушени усти.

Photo by Richard Sellers/Getty Images

Изненадите продължават

Изненадите продължиха и във втория кръг от турнира. Към списъка на сензационните загуби се прибави и поражението на Белгия от Мароко. След безлично представяне „дяволите“ загубиха с 0:2 от вдъхновения тим на Мароко.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Това е третата победа в историята за Мароко на световни първенства. За “Лъвовете на Атлас” това бе първа победа на Мондиал от 24 години насам. Последната им победа на световно първенство е от

1998 г. в мач срещу Шотландия.

Изненадваща бе и загубата на Япония с 0:1 от Коста Рика. „Самураите“ пропиляха страхотна възможност да си гарантират място в елиминационната фаза на турнира.

Футболни спектакли

Този кръг ще се запомни и с няколко зрелищни мача. Камерун и Сърбия си разделиха по една точка, след като завършиха 3:3 в изключителен двубой от група „G”.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Няколко часа по-късно Гана се поздрави с победата срещу Южна Корея в мач с пет попадения. Възпитаниците на селекционера Ото Адо спечелиха драматично с 3:2 срещу Република Корея във втория си мач от шампионата на планетата.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Испания и Германия изиграха превъзходен двубой. Атаките към двете врати не спираха, но въпреки това, мачът завърши при резултат 1:1.

Португалия и Уругвай също бяха на високо ниво. И двата отбора имаха редица шансове за гол, но в крайа сметка Португалия се поздрави с победата след успех с 2:0.

Още рекорди

Ако в първия кръг на турнира под светлините на прожекторите бе Кристиано Роналдо, то този път славата е за другата суперзвезда – Лионел Меси.

Меси изравни рекорда на Диего Марадона за най-много срещи за Аржентина на световно първенство. Двамата имат по 21 мача на Мондиал с националната фланелка, отбелязвайки по 8 попадения. Меси ще има възможност да подобри това постижение след няколко дни.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Меси се превърна и в най-младия и най-възрастния футболист с гол и асистенция в един мач на най-големия футболен форум, след страхотното си представяне срещу Мексико. Той е и единственият с поне една асистенция на пет различни Мондиала.

Роберт Левандовски най-сетне отбеляза своето първо попадение на Световно първенство при победата на Полша над Саудитска Арабия с 2:0. По този начин той е отбелязал 77 гола за Полша, колкото има и Пеле за Бразилия.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Андреас Гуардадо също влезе в историята. Той игра за Мексико срещу Аржентина, като по този начин стана шестият футболист с мачове на пет различни световни първенства. Преди началото на Мондиала те бяха трима, но Роналдо, Меси и Гуардадо се присъединиха към Лотар Матеус, Антонио Карбахал и Рафаел Маркес.

Защитникът Юто Нагатомо стана японецът с най-много двубои на световно първенство. Той има 12 участия на Мондиал и изпревари Макото Хасебе. Нагатомо е първият футболист на “самураите” участвал на четири планетарни шампионата.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Исторически момент настъпи и за отбора на Канада, който отбеляза своя първи гол на световни първенства. Това стори младата звезда на „кленовите листа“ -

Алфонсо Дейвис, който бе точен във втората минута на мача срещу Хърватия. Въпреки това Канада загуби с 4:1.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Бразилия не е губила мач от груповата фаза от края на миналия век. „Селесао“ са записали 17 мача без загуба в груповата фаза на Мондиалите, като тяхното последно поражение в групите на турнира е от далечната 1998 г.

Възлите се разплитат

Станаха ясни и първите тимове, които продължават напред. Португалия, Бразилия и Франция записаха по две победи и си гарантираха място сред най-добрите 16 на планетата.

Франция успя да развали прокобата, след като от 2006 г. насам действащият световен шампион отпадаше още в груповата фаза на турнира.

Ясни са и първите отпаднали отбори. Домакините от Катар, както и симпатичният отбор на Канада нямат шанс да продължат напред, независимо от резултатите в последните мачове от груповата фаза.

mediapool.bg