Кламер БГ - Новини: Мнозинството в ЕС не е доволно от общите действия срещу пандемията

Мнозинството в ЕС не е доволно от общите действия срещу пандемията

Европа

|
Четв, 03 Юни 2021г. 12:22ч.
Мнозинството в ЕС не е доволно от общите действия срещу пандемията

Мнозинството в ЕС не е доволно от общите действия срещу пандемията

Мнозинството от гражданите на ЕС не са доволни от досегашния общ отговор на пандемията. Това сочат данните от проучване на общественото мнение, представени днес от Европейския парламент.

Половината (50 на сто) изразяват неудовлетворение (37 на сто в България), докато доволни са 48 на сто в ЕС и 57 на сто у нас.

Подобни са резултатите и при отговора на въпроса за сътрудничеството между европейските държави в тази посока - 53 на сто в ЕС са недоволни (39 на сто в България), а 44 на сто са доволни (52 на сто у нас). Мнозинството (74 на сто в ЕС и 82 на сто в България) е на мнение, че ЕС трябва да разполага с повече възможности за преодоляване на последиците от пандемията.

Според българските участници в допитването най-голямо внимание трябва да се обърне на подкрепата за гражданите и фирмите (35 на сто), да се инвестират средства в икономиката и да се изготви подход за бъдещи подобни случаи (31 на сто), докато за останалите в ЕС най-важно е да има ваксини за всички (39 на сто) и да се насочат средства към разработването на лечения на болестта (29 на сто).

Мнозинството в ЕС (57 на сто) и у нас (54 на сто) са на мнение, че събитията в тяхната страна вървят в неправилна посока. Според 49 на сто от европейците и 28 на сто от българите в ЕС събитията се движат в грешна посока.

mediapool.bg