Кламер БГ - Новини: Меджидиев се заема да остойности лекарския и сестринския труд

Меджидиев се заема да остойности лекарския и сестринския труд

България

|
Пет, 12 Авг 2022г. 13:45ч.
Меджидиев се заема да остойности лекарския и сестринския труд

Меджидиев се заема да остойности лекарския и сестринския труд

Служебният екип на Министерството на здравеопазването ще работи по механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд, с който да има яснота и предвидимост каква част от клиничните пътеки отива за заплащане на медицинския персонал. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в петък при представянето на екипа и приоритетите на ведомството. Той декларира, че няма да тръгне да прави големите реформи в сектора, защото хоризонтът е кратък и не това са целите на служебното правителство, но очерта няколко краткосрочни приоритета.

Сред тях е въпросът със заплащането на медицинския персонал, който остана висящ след като мерки на предишния кабинет по въпроса бяха оспорени в съда. Другите приоритети са: подготовка на системата да посрещне евентуална по-голяма Covid-вълна, подобряване на превенцията и профилактика в детското здравеопазване и въвеждането на пилотна телемедицинска услуга в училища и детски градини в отдалечени райони. МЗ започва от следващата седмица и проверки на място в болници в цялата страна, включително по Черноморието, за спазването на правилата и на каква база са формирани ценоразписите в тях.

Заплатите на медиците

Меджидиев обяви, че залага като приоритет един наболял проблем, който така и не е бил решен от предходни правителства: създаването на механизма за остойностяване на лекарски и сестринския труд. За целта ще бъде създадена работна група с участието на съсловните организации на лекарите и сестрите, социалното и финансовото министерства, синдикатите и други експерти.

Той коментира, че сега в клиничните пътеки са остойностени разходите за ток, вода, лекарства и разходи за престой, но не и трудът на медицинския персонал, което трябва да се промени. Амбицията му е това да бъде синхронизирано с новия рамков договор за 2023 г., но уточни, че ще са необходими и законови промени. Идеята е те да бъдат подготвени и да се приемат бързо от новия парламент. За изготвянето на механизма ще се ползват модели от различни страни в Европа, а няма да бъде измисляна "топлата вода", увери Меджидиев.

С писмо до болниците МЗ ще изиска и нивото на заплащане на административния персонал във връзка с подготовката на механизма.

Тестове, ваксинация, карантина

По отношение на подготовката за евентуална нова Covid вълна Меджидиев съобщи, че следващата седмица Министерският съвет ще отпусне допълнителни средства за още антигенни тестове и защитни облекла. МЗ вече е пуснало голямо количество антигенни тестове, които са на разположение за безплатно тестване в РЗИ. Отделно, от следващата седмица, хората могат да получат и направление от личния си лекар, за да се тестват безплатно. Възстановява се и заплащането на медиците за поставяне на ваксини.

Зам.-министър Александър Златанов коментира, че очаква по-висока имунизационна активност и в последните 10 дни тя вече се повишава. "Не залагаме на мега и супер кампания, а на откровени послания към хората. Имаме налични ваксини в годност", заяви той.

Меджидиев заяви, че вече противоепидемичните мерки ще се преразглеждат всеки вторник заедно с експертен съвет от епидемиолози, имунолози и др., а заповеди за налагане и промяна на мерки ще издава той. Министърът припомни, че се обмисля намаляване на карантината от 10 на 5 -7 дни след тестване, но това предстои да бъде допълнително уточнено.

Детско здраве, телемедицина

Меджидиев съобщи, че друг негов приоритет ще е подобряването на превенцията и профилактиката в детското здравеопазване, припомняйки, че е създател на кампанията "Детско здраве" в "Пирогов".

Предвижда се и пилотно въвеждане на телемедицинска услуга в училища и детски градини съвместно с МОН. За целта ще са необходими обществени поръчки и законови промени, но пилотно може да се започне в няколко училища и детски градини в по-отдалечени места в селата.

mediapool.bg