Кламер БГ - Новини: Марешки за бивш конституционен съдия: Този е гола вода

Марешки за бивш конституционен съдия: Този е гола вода

България

|
Пон, 30 Ноем 2020г. 18:12ч.
Марешки за бивш конституционен съдия: Този е гола вода

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обясни в понеделник, че бившият конституционен съдия и настоящ преподавател по конституционно право в Софийския университет проф. д-р Пламен Киров е "гола вода". По думите на Марешки известният български юрист "няма хал хабер от конституция".

Преди седмица проф. Киров коментира очевидното, че идеята на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание (ВНС) е постигнала политическата си цел, а именно да няма предсрочни парламентарни избори.

Веселин Марешки има водеща роля при реализирането на тази задача. Той първо обясни, че партията му няма да участва при събирането на подписите за внасянето на проекта на ГЕРБ за нова констуция. "Воля" обаче участва в събирането на подписите. Самият Марешки обясни, че се е подписал под конституцията на ГЕРБ без да я чете, защото била едно нищо.

"Когато нещо започне като порнография, то винаги приключва като порнография", каза Пламен Киров по повод напъна на партията на Борисов да пише нов основен закон.

Марешки отговори с това, че не е юрист, но имал "малко явно повече ум" от Киров и не можел да "позволи някой да казва, че намаляването на броя на депутатите ще доведе до промяна на политическото представителство".

"Пълна глупост. Ако гласуват 4 млн. българи при 4% праг ти трябват 160 000 гласа. Дали броят на депутатите е 240 или 120, на теб са ти необходими 160 000 гласа, за да влезеш в парламента. Това е пълна глупост, която говори този човек", каза Марешки пред бТВ.

После допълни: "Този връх на конституционализма е гола вода. Този експерт ли да извикаме? Той няма хал хабер човека от конституция".

Марешки, който има бизнес с аптеки и бензиностанции, обяви, че има и свой проект за нова конституция, но няма да го показва, за да не го крадат.

"Ако всички си бяха изкарали проектите, щяхме да видим кой е ползвал най-добрите експерти. Само, че нямаше с кого да дебатирам, президентът и всички се изпокриха като мишки. Иначе щяхме да видим наистина кои са добрите конституционалисти, кой ползва добрите експерти и кой има акъл в главата", каза Марешки, имайки предвид, че само той е човекът с акъла в главата.

Преди две месеца Марешки бе осъден на 4 години затвор ефективно за изнудване на втора инстанция.

Сега лидерът на "Воля" обеща на всеослушание, че ще покаже своята конституция в деня, в който президентът Румен Радев оповести своята.

"Ама трябва да имам база за сравнение, не после те да ми откраднат моя, щото аз съм инвестирал пари, адвокатите са инвестирали доста познания, наистина истински специалисти, не такива празни говорители (като Пламен Киров)", каза Марешки.

mediapool.bg