Кламер БГ - Новини: Зеленски предлага световна среща за мир в Украйна и в света

Зеленски предлага световна среща за мир в Украйна и в света

България

|
Нед, 18 Дек 2022г. 19:12ч.
Зеленски предлага световна среща за мир в Украйна и в света

Володимир Зеленски, Снимка: Архив

Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски публикува негово видеообръщение, което трябваше да бъде излъчено в неделя преди финалния мач от Световното първенство по футбол в Катар. Преди това обаче ФИФА забрани излъчването.

"Президентът на Украйна Володимир Зеленски предлага на света украинската формула на мира във видеообръщение, което трябваше да бъде показано преди финалния мач на Световното първенство по футбол в Катар днес… Ние имаме пред вид глобален мир", написа Андрий Ермак, ръководител на президентската администрация. Ако не през екраните на стадиона в Катар, призивът ще бъде видян днес от целия свят – през екраните на милиони и милиарди телефони! Това е призив за мир, добави Ермак.

Както съобщиха по-рано медиите, Зеленски предлага във видеобръщението да се организира през зимата световна среща за прекратяване на конфликта в Украйна. Идеята е за среща на върха, за да "се обединят всички страни около проблема (за постигане) на световен мир".

Преди това кабинетът на Зеленски разкритикува ФИФА за отказа да излъчи видеообръщението му преди финала на световното първенство по футбол. "Катар подкрепи инициативата на президента, но ФИФА я блокира и няма да позволи показването на видео съобщение преди финала", казаха от кабинета на Зеленски.

Освен това от офиса на Зеленски обявиха, че сами ще пуснат видеото, тъй като ФИФА не иска да го показва. Те смятат, че решението на организацията показва, че "ФИФА е загубила най-ценното разбиране за спорта - като игра, която обединява хората, а не поддържа съществуващите разделения".

Според Си Ен Ен ФИФА смята речта на Зеленски за твърде политизирана.

"Нямаше нищо политическо в тази реч, няма нищо, което да придаде политическа окраска на едно спортно събитие. Няма субективни оценки, няма политически сигнали, камо ли обвинения. ФИФА все още има време да поправи грешката. ФИФА не трябва да се страхува от призивите за мир", казаха от кабинета на Зеленски.

mediapool.bg