Кламер БГ - Новини: Лято 2022 - хайде на село, а защо не на спа или планина!?

Лято 2022 - хайде на село, а защо не на спа или планина!?

България

|
Съб, 04 Юни 2022г. 08:37ч.
Лято 2022 - хайде на село, а защо не на спа или планина!?

Лято 2022 - хайде на село, а защо не на спа или планина!?

Лято 2022 започна и примамливи оферти за почивка в страната валят по всички възможни канали в конкуренция с тези зад граница. Изборът е богат - от къща за гости на село с вкусните гозби на баба, през релакс в спа и балнео център до приключения по гори и чукари, рафтинг по Струма или с лодки по Дунав. И още - розобер, празник на черешата, винен туризъм, с дъх на лавандула или пък многобройните фестивали - опера, рап, джаз и рок.

През последните две години рестрикциите, наложени заради коронавируса, накараха много българи да открият красотата на България, а туристическият бранш да се обърне и към родните туристи и да не разчита само на чужденци.

Данните на НСИ са красноречиви. В годината преди пандемията - 2019 г., над 2.1 милиона българи са избрали да почиват у нас през лятото. През 2021 г. техният брой вече е близо 2.8 млн. души.

Потребителско проучване по поръчка на Европейската комисия показва, че настроенията за пътувания нарастват. Над 70% от анкетираните възнамеряват да пътуват през следващите 3 месеца. Положителни тенденции отчита и въздушният транспорт, въпреки че пътническият трафик все още изостава от нивата през 2019 г. Туроператорите също регистрират по-висок интерес и резервации през последните месеци.

Дали тази година сезонът ще се повтори, предстои да видим. Мненията са разнопосочни. Планинският и алтернативен туризъм очакват пореден силен сезон, докато балнео и спа се надяват базите им да са пълни поне над 50%. Броят на българите, които откриват културния и винен туризъм, бавно се увеличава, а фестивалите в градове и села растат с всяко изминало лято.

Сигурното е, че цените няма да са като миналогодишните. Причините са ясни - всички цени вървят нагоре. В местата за настаняване във вътрешността на страната нощувката ще е между 15 и 30% по-скъпа от тази през миналата година, а в заведенията ръстът е дори по-голям, казват от бранша.

"Вътрешният пазар няма да е това, което беше през последните две години. Не очаквам такъв наплив от български туристи, защото рестрикциите паднаха и една част от сънародниците ни ще отидат на почивка зад граница. Другото предизвикателство е ръстът на цените и инфлацията", коментира пред Mediapool Даниела Стоева, управител на туроператора "Тандем травел" и бивш служебен заместник-министър на туризма. Тя очаква намаляване на пътуванията на българите това лято основно по икономически причини.

Председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов е оптимист, че българите няма да се спрат да пътуват. "Погледнете магистралите - средно около 190 000 автомобила през почивните дни има на тях", каза той. По думите му през лятото българинът предпочита дългия уикенд и практикува т.нар. "дисперсен туризъм", което ще рече, че отива там "където му видят очите", като изборът зависи от възможностите на хората.

Планинските курорти очакват силен сезон

"Очаквам по-силен сезон за Банско спрямо последните две години", каза пред Mediapool Малин Бистрин, председател на туристическия бизнес в града и собственик на комплекс "Молерите".

Основанията му са свързани с богатата програма, която е подготвил бизнесът заедно с община Банско, както и добрата хотелска база. Тази година се отбелязват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и през юни има редица мероприятия, свързани с това. Наред с тях цяло лято ще има различни прояви - мотоциклетно състезание, панаир на занаятите, фолклорен фестивал, дни на българското кино, оперна вечер под небето и, разбира се, традиционният джаз фестивал през август, който вече се превърна в запазена мярка за града.

Българите си остават основните посетители на планинския курорт през лятото, но и чужденци не липсват. В последно време се наблюдава тенденция след гръцкото море румънците да се отбият за два,-три дни и през Банско на път за вкъщи, каза Малин Бистрин. Той допълни, че за любителите на вкусните гозби тази година за първи път ще се организира фестивал на открито, на който всеки ще може да опита от "банскалийските вкусотии".

Силен летен сезон очакват и в Родопите. "Хората искат да пътуват независимо от повишените цени", каза пред Mediapool Георги Пампоров, председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори.

Българите обичат да посещават Родопите, да се разхождат по екопътеки и да се наслаждават на чудесните гледки, да посещават пещерите, Чудните мостове, обсерваторията в Рожен и етнографските резервати Широка лъка и Златоград, коментира Пампоров.

"През миналата година имахме най-силния летен сезон за последните 20 години", допълни той. Пампоров смята, че няма причина да не се повтори това и тази година. Надява се държавата най-после да оправи пропадналия през зимата път до Триград. "Поне за фестивала "Орфически мистерии", който е в края на юли", да е готов", надява се Пампоров.

И на Боровец очакват добър сезон, като началото ще бъде открито на 18 юни. През последните години голяма популярност доби байк паркът, който е предпочитано място за любителите на силни усещания. В добавка се предлагат още полети с парапланер, пейнтбол сред природата, а във въжения град "Бороландия" деца и възрастни могат да освободят дивото в себе си без страх от контузии.

Балнео и спа курортите се надяват над 50% заетост

И ако планинските курорти очакват поредния силен летен сезон, не така стоят нещата в балнео и спа туризма.

"Нямаме усещането, че ни очаква силен сезон. Хотелите не са пълни. Надяваме се да работим над критичната нула, което означава над 50% заетост", каза пред Mediapool Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

Тя посочи, че в Хисаря, Девин и Кюстендил определено има отлив на туристи, а тези от Израел са намалели драстично заради коронавируса. Българите идват предимно през уикенда. Надяват се през юли и август на повече посещения.

Голямата болка в сектора е, че липсват програми за превенция и рехабилитация на заболяванията у нас, които да се финансират от здравната каса. "Има една програма за 50 000 души през НОИ и който има връзки, се урежда да я ползва", коментира Сийка Кацарова. А имаме чудесни курорти за възстановяване след прекаран коронавирус като Павел баня, Кюстендил, Сапарева баня, Сандански, допълва тя.

Другата голяма битка на сектора е запазването на работните места. При нас работят висококвалифицирани специалисти, като лекари, кинезитерапевти, масажисти, които, ако не успееш да ги задържиш, ги губиш, обяснява Кацарова. За това за нас мярката 60:40 е много важно да продължи и след 30 юни, допълни тя.

Няма и целева рекламна кампания на чуждите пазари за възможностите на балнео туризма у нас. Затова и посещенията на чужденци в момента са по-скоро единични, каза Кацарова. Причината - гостите ни са във възрастовата група 50+ и мнозина от тях смятат, че България граничи с Украйна и едва ли не всеки момент тук ще падне някоя бомба. Затова е много важно България да се рекламира на чуждите пазари като сигурна туристическа дестинация, посочи Кацарова.

Алтернативния туризъм също очаква успешен сезон

След коронавируса и бежанците за българите вече не е приоритет да отидат на почивка на морето, каза пред Mediapool Елеонора Йосифова, председател на Българската асоциация по алтернативен туризъм.

Покрай пандемията къщите за гости на село станаха много популярни и интересът към тях е голям, допълни тя. През почивните дни българите отиват, за да опитат традиционни местни ястия, да се запознаят с традициите и обичаите. На редица места вече има възможности за езда сред природата или пък да си наемеш колело и с него да обиколиш забележителностите в района. Организират се и тематични разходки за бране на билки, посещения на резервати и т.н.

"Все повече българи търсят алтернативния туризъм, като голяма част решават в последния момент къде да пътуват обикновено от петък до неделя", каза Йосифова.

Фестивалите, които се организират по тези места, допълнително привличат туристите. По време на фестивала "Опера под върховете" е трудно да си намериш нощувка в Белоградчик и обикновено местата за настаняване са запълнени чак до Видин. Популярност доби и рок фестивалът в село Миндя, организиран от политолога Евгени Дайнов. Тази година община Ловеч организира рап фестивал. Той започна преди ден, но кулминацията ще е в събота. Началото е в 19 часа на централния площад "Екзарх Йосиф Първи", а входът е свободен.

mediapool.bg