Кламер БГ - Новини: Лято 2022: Ръст на туристите в България от 20% спрямо година по-рано

Лято 2022: Ръст на туристите в България от 20% спрямо година по-рано

България

|
Пет, 12 Авг 2022г. 15:50ч.
Лято 2022: Ръст на туристите в България от 20% спрямо година по-рано

Лято 2022: Ръст на туристите в България от 20% спрямо година по-рано

Броят на туристите през този летен сезон бележи ръст от 20% спрямо година по-рано. Въпреки това те остават с една четвърт по-малко спрямо пиковата 2019 г., която беше последната преди пандемията от коронавирус. Това съобщи министърът на туризма Илин Димитров, който е на обиколка по морето за срещи с бранша.

За периода от 1 юни до 25 юли тази година общият брой на туристически регистрации в местата за настаняване надхвърля 1.8 милиона.

Вътрешният пазар остава водещ с над 990 хиляди регистрации на българи в местата за настаняване.

"Тази година броят на българите, които избраха България, остана стабилен. Спадът е съвсем лек спрямо миналата. В същото време изходящият ни туризъм бележи ръст, като над 3.5 милиона са пътуванията извън България", каза Илин Димитров. Това е очаквано предвид отпадането на ограниченията срещу коронавируса на редица места.

Тази година за първи път ваучерите за храна, които българите получават, могат да бъдат използвани и за туризъм, напомни Илин Димитров.

След българите най-много туристи през Лято 2022 у нас има от следните пазари: Румъния - над 260 хил., Полша - над 98 хил., Германия - над 70 хил., Чехия - над 56 хил., Великобритания - над 50 хил., Израел - над 33 хил. и Молдова - над 29 хил., показват данните на Министерството на туризма.

Очакванията на Министерството на туризма са летния сезон да завърши на равнище малко над 80% от резултатите през Лято 2019 г.

Войната в Украйна и бързото нарастване на случаите на коронавирус, както и ситуацията по летищата в Европа с отменените полети оказаха безпрецедентно влияние и продължават да имат негативен ефект върху туристическата индустрия и транспорта не само у нас, но в целия свят, отбелязват от Министерството на туризма.

Въпреки тези обстоятелства, прогнозата е за увеличен брой чужди туристи, като за част от чуждите пазари се очаква ръста да е двуцифрен. Сред тя са Великобритания, Израел, Словакия, Норвегия.

На база планирани полети за този летен сезон се очакват по-добри резултати за пазарите - Полша - с 38% ръст, Чехия - 44% ръст, Германия - 18% ръст, Израел - 2 пъти ръст и Великобритания - близо 4 пъти ръст спрямо миналата година, сочат данните на морските ни летища към 27 юли.

Къмпинг туризмът привлича все повече туристи

Къмпинг туризмът по българското Черноморие привлича все повече чужди туристи и то платежоспособни, стана ясно по време на срещата на министъра на туризма Илин Димитров с бранша в Бургас.

Бизнесът поиска по засилена и по-фокусирана реклама и утвърждаване на позитивния образ на дестинацията и българския туристически продукт.

По време на срещата беше обсъдено и възможността за разширяването на турския пазар и издаването на визи за трети страни.

Туристическият бранш поиска възможност секторът да получи финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Обсъдена беше още регулиране на нормативната база, стопанисването на плажовете, създаване на точни специализирани карти на Черноморския бряг.

Бизнесът поиска още и увеличаване на броя на плажовете със син флаг.

mediapool.bg