Кламер БГ - Новини: Лични документи с чип няма да има и догодина

Лични документи с чип няма да има и догодина

България

|
Пон, 16 Ноем 2020г. 15:37ч.
Лични документи с чип няма да има и догодина

Новите лични документи, които МВР обещава отдавна, най-вероятно няма да се появят и догодина, макар че по план трябваше да са факт още през 2019 г. Министерството най-сетне е успяло да завърши обществената поръчка по избор на изпълнител, но договор все още не е подписан, показа проверка на Mediapool. Отделно от това фирмата има година и половина да изпълни поетия ангажимент, което значи, че дори договорът да бъде подписан до края на 2020 г., крайният срок за изграждане на цялата инфраструктура и започване на реалното издаване ще се измести до средата на 2021 г.

Това е и основната причина за поредната промяна в Закона за личните документи. Тя е приета през юли и с нея началната дата за издаване на карти и паспорти с чип отново се измества – този път за август 2021 г.

Междувременно МВР продължава да издава от сегашния тип лични документи. Финасирането на дейностите по тях става периодично чрез отпускане на допълнителни средства по бюджета на силовото ведомство. За последните две години с 9 постановления на Министерския съвет на МВР са дадени общо 85. 3 милиона лева. За този период са издадени 1 626 651 лични карти, 1 412 831 паспорта и 847 265 шофьорски книжки.

Тази форма на финансиране – периодично чрез министерски постановления – се е наложила за по-добра организация на плащанията, обясниха запознати. Освен в МВР, лични документи се издават и във Външно министерство (дипломатически паспорти) и в транспортното (моряшки паспорти), т.е. плащането е централизирано през едно, а не в три различни ведомства.

Чипове

По план новите лични документи трябва да съдържат в себе си електронен чип с биометричните данни на гражданите – снимка и пръстови отпечатъци. Идеята на този носител бе чрез него гражданите да могат да се идентифицират електронно пред институциите, което пък е ключово за евентуално изграждане на е-управление. Очакваше се този чип да скъси и времето за граничните проверки.

Сагата около избора на изпълнител започна още през 2016 г. Обявената тогава поръчка за около 500 млн. лв. бе прекратена и се организира втори търг, този път за малко над 280 млн. лв. Поръчката бе спечелена от обединението от немската компания "Мюлбауер Ай Ди Сървисиз" и българската "C&T България". След това обаче вторият в класирането кандидат "Веридос" обжалва решението пред Върховния административен съд. В края на миналата година съдът отхвърли жалбата.

Догодина ще се справим по-добре

И докато в МВР години наред не успяват да се спаравят със задачата по издаването на съвременни лични документи на българските граждани, в парламента тихомълком променят закони, за да отложат старта им. Доскоро в едноименния закон бе записано, че издаването на новите документи трябва да започне на 1 октомври 2020, което бе напълно нереален срок.

Според последната версия на закона обаче тази разпоредба ще влезе в сила от 1 август 2021 г. Нищо чудно обаче и този срок магически да се измести. Последната промяна в закона е направена през юли. Тогава новият срок в Закона за личните документи "случайно" попада в друга МВР-реформа – обединяването на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма. С тези промени на полицаите бяха дадени и функции по охрана на висши държавни длъжности като президент, премиер и главен прокурор, което пък доведе до критики, че в силовото ведомство се създава "втора НСО". По стара традиция при законотворчеството на ГЕРБ срокът за личните документи е изменен чрез преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за МВР.

Срокове

Още един срок, засягащ личните документи, бе променен наскоро, но причината бе пандемията от коронавирус. Парламентът прие промяна, според която бе удължен срокът за подмяна на документи с изтекла валидност. Първоначално той бе фиксиран на 31 октомври. След това обаче срокът бе изтеглен до 31 януари догодина. Целта бе да се избегнат опашки пред гишетата в МВР. Промяната засяга документите на около 410 хил. души.

mediapool.bg