Кламер БГ - Новини: Хапчето на Merck срещу Covid се оказва по-слабо ефективно

Хапчето на Merck срещу Covid се оказва по-слабо ефективно

Коронавирус

|
Пет, 26 Ноем 2021г. 18:28ч.
Хапчето на Merck срещу Covid се оказва по-слабо ефективно

Хапчето на Merck срещу Covid се оказва по-слабо ефективно

Фармацевтичната компания Merck обяви в петък, че според актуални данни от проучването на експерименталното ѝ хапче за лечение на Covid-19 молнупиравир (molnupiravir), то е по-малко ефективно от първоначално обявеното в намаляването на хоспитализациите и смъртните случаи, съобщи Ройтерс.

Медикаментът е показал намаление с 30% на хоспитализациите и смъртните случаи въз основа на данни от над 1400 пациенти. През октомври, отново публикувани от Merck данни показаха приблизително 50% ефикасност въз основа на данни от 775 пациенти.

Компанията подаде на 11 октомври документи за разрешение на молнупиравир в САЩ, базирайки се на междинните данни от провежданото проучване. А европейският регулатор ЕМА издаде препоръки за спешна употреба на лекарството на територията на ЕС докато се чака официално одобрение.

В петък Merck посочи, че новите данни за хапчето молнупиравир, разработено съвместно с Ridgeback Biotherapeutics, са били изпратени до Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Очаква се експертна комисия да гласува дали да препоръча на FDA да разреши хапчето за лечение на лек до умерен Covid-19 при възрастни, които са изложени на риск от тежко заболяване.

Междинен анализ на данните от миналия месец показа, че 7.3% от хората, приемали молнупиравир два пъти дневно в продължение на пет дни, са били хоспитализирани и никой не е починал до 29 дни след лечението. За сравнение процентът на хоспитализация в плацебо групата е 14.1%.

В актуализираните данни обаче, представени днес, 6,8% от тези, получили молнупиравир, са били хоспитализирани и един човек е починал, докато другата група с плацебо е била отчетена хоспитализация при 9.7% от участвалите в проучването.

mediapool.bg