Кламер БГ - Новини: ФБР: Коронавирусът е изпуснат от китайска лаборатория

ФБР: Коронавирусът е изпуснат от китайска лаборатория

Коронавирус

|
Ср, 01 Март 2023г. 12:53ч.
ФБР: Коронавирусът е изпуснат от китайска лаборатория

Лабораторията в Ухан

Федерално бюро за разследване твърди, че новият коронавирус "най-вероятно" е възникнал в "контролирана от китайското правителство лаборатория".

"ФБР от доста време оценява, че произходът на пандемията най-вероятно е потенциален лабораторен инцидент", каза директорът на ФБР Кристофър Рей в интервю за "Фокс нюз". Това е първото публично потвърждение на класифицираната преценка на ФБР за това как се е появил пандемичният вирус.

Преди ден говорител на Белия дом заяви, че САЩ все още проучват въпроса за произхода на вируса, който доведе до пандемията.

Кристофът Рей казва, че Китай "прави всичко възможно, за да се опита да осуети и замъгли" усилията за идентифициране на източника на глобалната пандемия и "това е жалко за всички".

Някои проучвания досега показаха, че вирусът е прескочил от разпространението си сред животни към хората в Ухан. Предположението е, че това се е случило на пазара за морски дарове и диви животни в града, който само на 40 минути с кола от секретната китайска лаборатория в Ухан.

Преди два дни Китай отново отхвърли медийните съобщенияза вероятен лабораторен произход на вируса и припомни за разследване на Световната здравна организация от 2021 г., което нарече теорията за лабораторно изтичане "изключително малко вероятна".

"Някои страни трябва да спрат да повтарят разказа за "лабораторното изтичане", да спрат да опетняват Китай и да спрат да политизират проследяването на произхода (на вируса)", каза говорителят на външното министерство Мао Нинг, цитирана от ББС

Разследването на СЗО беше силно критикувано и генералният директор на здравната агенция на ООН оттогава призовава за ново разследване, като настоява, че "всички хипотези остават открити и изискват допълнително проучване".

По-рано през тази седмици Министерството на енергетиката на САЩ, което управлява държавните лаборатории, обяви, че коронавирусът има изкуствен произход.

В некласифициран доклад, публикуван от висш служител на разузнаването на САЩ през октомври 2021 година подкрепя тази информация. Четири американски разузнавателни агенции са обявили, че вероятността вирусът да идва от заразено животно е много малко вероятна.

Във вторник двупартийна комисия от американски законодатели започна поредица от изслушвания относно "екзистенциалната" заплаха от управляващата Китайска комунистическа партия. Първата сесия на Избрания комитет на Камарата на представителите за стратегическата конкуренция между САЩ и Китайската комунистическа партия се фокусира върху въпроси като правата на човека и зависимостта на американската икономика от китайското производство, пише ББС.

mediapool.bg