Кламер БГ - Новини: Домашното лечение на Covid само от специалисти в поликлиниките, без джипита

Домашното лечение на Covid само от специалисти в поликлиниките, без джипита

Коронавирус

|
Пет, 27 Авг 2021г. 17:41ч.
Домашното лечение на Covid само от специалисти в поликлиниките, без джипита

Домашното лечение на Covid само от специалисти в поликлиниките, без джипита

Лечението и наблюдението на леките и средно тежките случаи на коронавирус в домашни условия ще се осъществява само от лекари-специалисти в поликлиники и медицински центрове. На личните лекари не се дава възможност да работят по новата амбулаторна процедура, която здравните власти подготвиха, тъй като джипитата имаха множество критики по нея и ги заобикалят. Така амбулаторното лечение на по-леките случаи на коронавирус ще се осъществява само в специално разкритите Covid-зони на поликлиники и медицински центрове, които към момента са само 39 на територията на цялата страна. Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи в петък, че до седмица-две се очаква да бъдат разкрити 150 такива зони.

Два прегледа, изследвания и лекарства

Окончателният вариант на процедурата, одобрен от Надзорния съвет на НЗОК преди ден, предвижда лекарите-специалисти от медицинските центрове в извънболничната помощ да извършват до 2 прегледа на пациентите. Това ще става в период от 10 календарни дни от датата на доказване на заболяването. За тези прегледи лекарите ще получават от НЗОК по 25 лева.

При необходимост и по преценка на лекуващия лекар на пациентите ще се назначават образни и лабораторни изследвания. Също по преценка на лекаря ще могат да се назначават и няколко вида лекарства, сред които антибиотици, антикоагуланти, кортикостероиди и др.

Личните лекари са изключени

До това решение се стигна след като домашното наблюдение и лечение се оказа проблемно за личните лекари. Основните проблеми са отказът на джипитата за домашни посещения, които силно биха затруднили работата им и в същото време трудността да разделят потоците от пациенти пред кабинетите им.

Общопрактикуващите лекари настояваха всички прегледи да се извършват дистанционно, т.е. по телефона. Личните лекари не бяха доволни и от цената на прегледа от 25 лева.

Подготвят 150 Covid-зони в поликлиники

Изнасянето на амбулаторната процедура само в определени зони на поликлиниките решава проблема със смесването на потоците от заразно и незаразно болни, но пък силно стеснява достъпа на пациентите до този вид услуга.

В момента функционират 39 Covid-зони към поликлиники и медицински центрове в страната, а в рамките на една до две седмици се очаква да бъдат разкрити поне 150 такива, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров в петък, когато посети обособената вече зона в ДКЦ-12 в ж.к."Люлин- 9" в София.

По думите му зоните ще бъдат равномерно разпределени географски, така че пациенти с леки или със средно тежки симптоми на Covid от цялата страна да имат възможност да бъдат прегледани, да им бъдат направени лабораторни изследвания, рентгенови снимки и изписани безплатни лекарства. По този начин няма да се смесват потоците с другите пациенти, ще се намали натискът върху болниците, обясни Кацаров.

Всеки медицински център, предлагащ амбулаторно лечение, ще получи до 50 000 лева помощ от държавата във вид на консумативи: антигенни тестове, пулсоксиметри и др."На всеки едни от центровете ще бъдат предоставени пулсоксиметри. На ДКЦ-12 предоставихме 30. Те от своя страна ще ги предоставят на пациентите за временно ползване, за да могат да си измерват сатурацията в домашни условия", обясни Кацаров.

Кацаров съобщи, че вероятно между 7 и 10 дни ще са необходими, за да се въведе механизмът за безплатните лекарства за пациенти с коронавирус.

По-рано управителят на НЗОК съобщи пред БНТ, че пациентът задължително трябва да посети лекар, за да бъде прегледан, да му се направят изследвания и да може да получи лекарствата, определени в амбулаторния пакет.

"При разчетите искахме допълнително около 25 млн. лева за изследванията, които ще бъдат правени, бяхме заделили 5 млн. за колегите в първичната помощ, 5 млн. лв. в специализираната извънболнична помощ. Сега може би ще преструктурираме малко парите, защото вчера Надзорът прие друг вариант на методиката", каза Салчев. Така вероятно парите, разчетени за личните лекари или поне част от тях ще се прехвърлят към специалистите.

НЗОК е приела също така да плаща 1400 лв., а не 1200 лева за пътеките за лечение на пациенти с коронавирус в болниците. Това предложение е изпратено до Българския лекарски съюз и трябва да залегне в анекс към рамковия договор.

Здравният министър коментира в петък, че епидемията за момента е под контрол, броят на заболелите не е толкова висок и и затова не се налагат нови мерки. Кацаров изчаква доклад от главния държавен здравен инспектор за епидемичната обстановка, като на база на него ще вземе решение дали е необходимо да се налагат нови мерки.

mediapool.bg