Кламер БГ - Новини: Новите варианти на коронавируса могат да се разпространяват по-ефективно във въздуха

Новите варианти на коронавируса могат да се разпространяват по-ефективно във въздуха

Коронавирус

|
Четв, 23 Септ 2021г. 17:31ч.
Новите варианти на коронавируса могат да се разпространяват по-ефективно във въздуха

Новите варианти на коронавируса могат да се разпространяват по-ефективно във въздуха

Новите варианти на коронавируса могат да се разпространяват по-ефективно по въздуха, според американско проучване, цитирано от Ройтерс.

Авторите му от университета на Мериленд са установили, че пациентите, заразени с Алфа варианта - доминиращият циркулиращ щам по времето на провеждане на изследването, са отделяли 43 до 100 пъти повече вирус във въздуха, отколкото хората, заразени с оригиналния вариант. Това отчасти се дължи на факта, че заразените с Алфа варианта пациенти са имали повишени количества на вируса в назалните проби и слюнката. Количеството на издишвания вирус обаче е било 18 пъти по-голямо, отколкото може да се обясни с по-високите вирусни товари, според изследването, публикувано в "Clinical Infectious Diseases".

Изследователите са открили също, че разхлабените предпазни маски за лице, носени от пациенти с лека форма на болестта, могат да намалят количеството на отделените в околния въздух вирусни частици с близо 50 процента.

"Знаем, че циркулиращият понастоящем вариант Делта е още по-заразен от Алфа варианта. Нашето изследване показва, че вариантите просто продължават да стават по-добри в пътуването по въздуха, така че трябва да осигурим по-добра вентилация и да носим плътно прилепнали маски, в допълнение към ваксинацията, за да предотвратим разпространението на вируса", казва съавторът му Дон Милтън.

mediapool.bg