Кламер БГ - Новини: Мадуро започна да допуска чуждестранна помощ срещу глада и коронавируса

Мадуро започна да допуска чуждестранна помощ срещу глада и коронавируса

Коронавирус

|
Съб, 24 Апр 2021г. 09:42ч.
Мадуро започна да допуска чуждестранна помощ срещу глада и коронавируса

За втори път този месец венецуелският президент Николас Мадуро постигна споразумение със световни хуманитарни агенции, които често е избягвал, за да получи помощ за сънародниците си, съобщи Асошиейтед прес.

Тази седмица Мадуро подписа сделка, която ще позволи на Световната програма по прехраната на ООН да осигури храна за 1.5 милиона деца в ученически столови. Преди това беше сключено споразумение с друга агенция за достъп до ваксини срещу Covid-19, съгласно подкрепена от ООН програма.

От години Мадуро отхвърляше многобройни предложения за хуманитарна помощ като ненужни и ги определяше като завоалирани опити на САЩ и други враждебни сили да дестабилизират неговото социалистическо правителство.

Тази позиция изглежда е била разколебана на фона на продължаващи трудности, отбелязва АП.

Готов съм като президент на републиката да вървя смело напред и да подписвам нови проекти, нови споразумения и нови планове за хранителни продукти, които поставят живота, храненето и развитието в центъра на цялото венецуелско семейство, каза Мадуро в сряда, два дни след като подписа инициативата за училищния обяд.

Венецуела ваксинира част от населението си с руската ваксина "Спутник V" и с китайската "Синофарм", но на 10 април правителството на Мадуро обяви, че е направило 64 милиона долара авансово плащане, за да се присъедини към подкрепяната от ООН ваксинационна програма КОВАКС.

Тази стъпка беше отлагана, тъй като САЩ и още няколко държави лишиха правителството му от контрол върху чуждестранните му активи на тяхна територия.

Седмици преди обявеното от Мадуро за ваксинациите, опозиционният лидер Хуан Гуайдо, признат за законен ръководител на Венецуела от САЩ и още около 60 държави, се съгласи да поиска от американския Държавен департамент да деблокира част от замразените активи, за получаване на достъп до програмата КОВАКС.

Инициативата на Световната програма по прехраната цели да осигурява храна за деца в региони от Венецуела, където снабдяването с хранителни стоки е най-проблемно. Ще се предоставя храна в училище, самите столови ще бъдат обновени, а персоналът ще бъде обучен. Плановете са до края на годината да бъдат обхванати 185 000 ученици и 1.5 милиона до края на учебната 2022-23 година.

mediapool.bg