Кламер БГ - Новини: Лекари: Повод за оптимизъм няма, петата вълна предстои

Лекари: Повод за оптимизъм няма, петата вълна предстои

Коронавирус

|
Четв, 25 Ноем 2021г. 13:53ч.
Лекари: Повод за оптимизъм няма, петата вълна предстои

кадър: БНР

Няма поводи за оптимизъм и успокоени, очаква ни пета Covid-вълна. Около тази теза се обединиха д-р Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация (СЗО) у нас и д-р Людмил Шопов, кардиолог, който работи в Covid отделението на УМБАЛ "Царица-Йоанна – ИСУЛ".

"За мен не е успокоителен начинът, по който се развива епидемията в България. Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от отговорните лица, защото все още и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, твърде висок брой загинали хора. Платото, за което се говори, е също много условно - особено на фона на ниския брой ваксинирани, аз не виждам никакви поводи за оптимизъм“, заяви доц. Околийски пред БНР.

Според д-р Людмил Шопов изказванията, че вълната отминава, са доста популистки.

"По-скоро ще остане едно плато с доста случаи на ден, а болниците са на предела на силите си. Всеки ден се изписват по 10-12 пациенти и леглата се заемат веднага", посочи той.

Според двамата лекари пета или каквато и да е вълна предстои, не трябва да се осланяме на въведения зелен сертификат, а да се усили тенденцията на решителни действия за ваксиниране.

"Защото при нас почина пациент във възрастовата група 20-29 години с фалшив сертификат, без заболявания. Така, че е недопустимо да се допуска фалшифицирането на сертификатите – това е гавра“, разказа д-р Шопов.

"Ваксинираните много рядко могат да предават вируса, те преболедуват леко и не умират от коронавируса“, посочи доц. Околийски.

mediapool.bg